Home

Achtergrond 1 reactie

Ministeries stoppen sponsoring tv-programma's

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het plan van minister Ronald Plasterk (Media) om te stoppen met het door ministeries sponsoren van televisieprogramma's.

Volgens de bewindslieden leidt deze vorm van financiering tot aantasting van de onafhankelijkheid van de omroepen of tot ongewenste overheidsbeïnvloeding. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad. Het besluit gaat per 1 augustus in, maar het kabinet zal 'oude' afspraken met zendgemachtigden nog wel nakomen. Hierdoor kan in de rest van dit jaar en volgend jaar nog een aantal door ministeries gefinancierde programma's op televisie komen.

Departementen besteden jaarlijks ongeveer 5 miljoen euro aan coproducties. "Als minister van Media zeg ik: lever dat geld maar gauw bij mij in'', grapte Plasterk vrijdag. "Maar het gaat natuurlijk om budget van de ministeries zelf, dus zij mogen bepalen hoe ze dat geld voortaan gaan inzetten.''

De PvdA-minister gaf aan dat de meeste coproducties met de beste intenties worden gemaakt, maar hij wil wegblijven van het grensvlak tussen pure journalistiek en overheidsvoorlichting. "Een programma als In Europa van Geert Mak was wat mij betreft keurig gemaakt, maar anderen kunnen dat weer anders interpreteren.'' Plasterk denkt dat omroepen niet in financiële problemen komen door het beëindigen van de sponsoring. "Wel heb ik brieven gehad van televisieproducenten die de maatregel liever niet ingevoerd zagen.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    miltie

    deze corrupte situatie had al gestopt moeten zijn ;;maar de kamer is weer verbaasd !! ??? T.V. geeft ook geen objectief inzicht in natuur en milieu regels en uitvoering daar van ;;zoals uitleg mest regels FAUNA beheer;; zure regen waar is dat gebleven en zwavel te kort op de velden;;onderwater zetten van landbouw gronden en aleen ondeskundige aan het woord zijn die HUN passie preekt

Of registreer je om te kunnen reageren.