Home

Achtergrond 425 x bekeken 8 reacties

Minister: wolf niet uitzetten in natuur

Het uitzetten van wolven in de Nederlandse natuur is wat minister Gerda Verburg (Landbouw) betreft "niet aan de orde''.

Zij stelde vandaag in de Tweede Kamer Janneke Snijder (VVD) gerust.

Staatsbosheer maakte onlangs bekend wilde zwijnen, wisenten en wolven te willen toelaten in de Oostvaardersplassen. Snijder vindt dat wolven niet thuis horen in een dichtbevolkt land als Nederland.

Honderd jaar geleden kwam de wolf ook voor in ons land. Maar dat argument overtuigt Verburg niet. De natuur van nu is niet meer de natuur van toen en de aanwezigheid van de wolf kan vandaag de dag heel anders uitpakken. "De hele omgeving kan erdoor veranderen'', aldus Verburg.

Volgens Krista van Velzen (SP) kan de wolf spontaan naar ons land oprukken uit Duitsland en is het nog de vraag wat we dan moeten doen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lot

  Zeer theoretisch verhal van Kubbelink. Afrastering, Hongaarse herder, alsof het de simpelste middelen zijn. Het verhaal getuigt van weinig realisme.

 • no-profile-image

  bert

  er is nu al meer bos dan 100 jaar geleden.
  er is meer natuur aangewezen als gevoelig. dan de rest in europa.
  waarom de mensen niet uit nederland verdrijven. in andere landen is nog wel plek voor der soort mensen

 • no-profile-image

  desiree

  Het is werkelijk niet te geloven dat NL meent alle soorten van heel europa moet gaan beschermen. Op basis van welke richtlijn dient de wolf in NL in stand te worden gehouden? Waarschijnlijk weer een wens van een natuurorganisatie die daar hobby in hebben omdat ze zelf in het centrum wonen. Straks moeten we de ijsbeer en de pinguins ook nog gaan redden!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  marian

  Echt te bizar! Waar kan ik tekenen om aan te geven dat ik absoluut geen wolven in Nederland wil?

 • no-profile-image

  gert

  leuk als je kinderen een eind naar school moeten fietsen en er zijn wolven in de buurt,ze worden nu al aangevallen door buizerds,ja maak het platteland aantrekkelijk maar wel op een andere manier

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  kubelink, wil jij een wolvenroedel in de buurt van je spelende (klein)kinderen ?

 • no-profile-image

  Patrick

  Minister bedankt voor het inkoppertje en ga zeker kamervragen stellen!!
  Sommige soorten wolven, zoals de rassen, Verburg en Snijder, die vaak in schaapskleren rondlopen in hun nachtelijke en Haagse wandelingen, moeten van mij zeker aangelijnt worden en heropgevoed worden, dus van loslopen, in de vrije in de frisse natuur kan eigenlijk geen sprake zijn. Andere soorten kunnen we een proef project voor gaan starten.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Wolven komen wereldwijd in wel meer dichtbevolkte gebieden voor. En dat vrijwel zonder enige problemen of incidenten. Er is geen enkel verifieerbaar verhaal bekend dat er in Europa of Noord-Amerika ooit een wilde wolf een mens heeft aangevallen. Ook zijn er eenvoudige middelen om wolven bij je vee weg te houden, een goede afrastering bijvoorbeeld of een Komondor (hongaarse herdershond) zijn bijzonder effectief. Dat Janneke Snijder van de VVD zogenaamd ongerust is, zegt genoeg over haar onwetendheid. Ze heeft vroeger waarschijnlijk net iets te vaak roodkapjeverhalen voorgelezen gekregen. Nou zijn dat niet voor niets sprookjes! Het zou een geweldige opsteker zijn als de wolf weer op eigen kracht ons land binnenstapt. En dat kan heel goed want de Duitse populatie lijkt zich prima te kunnen handhaven en verspreiden. Het zit er natuurlijk alleen weer dik in dat alle jagers moord en brand gaan schreeuwen, want voor hen is het natuurlijk weer een concurent erbij. Oh wacht . . . VVD . . . jacht . . . Snijder is dus bezorgt om de hobby van een groot deel van haar partijvriendjes. Ik had het kunnen weten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.