Home

Achtergrond

Miljoenen voor provincies

Het kabinet stelt een eenmalige bijdrage van 16 miljoen euro beschikbaar aan de provincies om hun contracten met streekvervoerders structureel te verbeteren.

Er komen brandstofclausules in de contracten en voor elk contract dezelfde regeling om de inflatie te compenseren. Het wagenpark wordt verder 'groener'. Eind 2008 moeten deze afspraken rond zijn, zodat ze in 2009 kunnen ingaan.

"Deze afspraken kunnen financiële consequenties voor de provincies hebben, vandaar dat we eenmalig geld beschikbaar stellen voor structurele verbeteringen'', zei vandaag staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer).

Zij presenteerde de deal als het duwtje dat zij vorige week in de Tweede Kamer beloofde om het klimaat te verbeteren in het cao-conflict. "Ik heb me voorgenomen niet een einde aan het conflict te maken, maar om naar de contracten te kijken'', zei Huizinga.

Haar rol is volgens haar nu uitgespeeld. Als de stakingsacties doorgaan zal Huizinga naar eigen zeggen ertoe oproepen om te proberen via een bemiddelaar eruit te komen. "Ik heb dan alles gedaan om te zorgen voor een beter klimaat.''

Met de afspraken hebben de provincies ingestemd, de stadsregio's zijn nog in ovrleg met de achterban. Beide ontvangen jaarlijks een rijksbijdrage om mede het openbaar vervoer te bekostigen. Zij sluiten vervolgens contracten met vervoerders. Volgens Huizinga waren die in onbalans en zijn vervoerders toegeeflijk geweest. Hun belangen worden nu steviger verankerd.

Huizinga bestreed dat de vrije aanbesteding van het ov met gestandadiseerde contracten om zeep wordt geholpen. Volgens haar behouden de lagere overheden de regierol. "Er is geen sprake van dat ik ze iets opleg.'' Het geld komt uit de schatkist, alduss de woordvoerster van Huizinga, die het geld daarmee niet uit haar eigen begroting hoeft te betalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.