Home

Achtergrond 170 x bekeken

Milcobel verwacht €35 in 2008

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel heeft in 2007 een gemiddelde melkprijs van €35,30 aan haar 3.620 leden betaald. Dat bedrag ligt 25 % hoger dan in 2006. Dit maakte Milcobel dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2007.

De Belgische zuivelcoöperatie verwacht dit jaar ongeveer op dezelfde melkprijs uit te komen. Volgens algemeen directeur Buggenhout van Milcobel moet dat lukken. De eerste maanden van 2008 lagen de melkprijzen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Op die voorsprong gaat Milcobel interen, maar niet dusdanig dat de prijzen onder de gemiddelde 2007-prijs komen.

Goed zuiveljaar

Milcobel heeft een goed zuiveljaar achter de rug. De omzet steeg in 2007 met 12 % naar een bedrag van €771 miljoen. Het resultaat kwam uit op €2,27 miljoen, na een nabetaling van €4 miljoen. De stijging is vooral toe te schrijven aan de hogere prijzen voor zuivelproducten. Milcobel-divisie Ysco temperde juist de feestvreugde. De slechte zomer deed de ijsverkoop geen goed en temperde daarom de omzetstijging.

Melkpoeders, boter en kaas zorgden in 2007 voor steeds hogere maandmelkprijzen van melkdivisie Belgomik van Milcobel. Melkpoeders zetten de eind 2006 begonnen stijgende lijn door tot november 2007. Dat gebeurde met grote stappen.
Ook de boterprijs nam in diezelfde periode een grote vlucht. Kaas bleef tot medio 2007 stabiel, maar daarna was ook daar het hek van de dam en explodeerden de prijzen. Al deze ontwikkelingen zorgden voor een hogere melkprijs.

Toekomst voor termijnmarkt

Buggenhout ziet toekomst in zuiveltermijnmarkten (zie ook pagina 33). In Nederland én Duitsland gaan eind dit jaar twee van zulke markten van start. De algemeen directeur ziet ze als een goed hulpmiddel voor melkveehouders. Zij kunnen zich zo beter indekken tegen marktschommelingen. Milcobel ziet hier op termijn kansen.

Buggenhout constateerde verder dat de, door Duitse boeren bedongen, hogere Duitse melkprijs tot spanning op de zuivelmarkt leidt. De algemeen directeur verwacht dat Duitse fabrieken met consumentenzuivel soms wel €7 per 100 kg melk meer beuren dan fabrikanten van andere melkproducten. Daar zitten duidelijke verschillen tussen.

Of registreer je om te kunnen reageren.