Home

Achtergrond

Milcobel betaalt kwart hogere melkprijs in 2007

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel betaalt over 2007 een gemiddelde melkprijs van 35,7 cent per kilo, ofwel een kwart meer dan in 2006.

Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2007. Of het resultaat van vorig jaar weer gehaald kan worden in 2008 is de vraag. Algemeen directeur Patric Buggenhout heeft goede hoop, maar dan moet de melkprijs in de loop van dit jaar wel weer iets aantrekken.

De prijs daalt en dat zal wel een tijdje aanhouden, verwachten Buggenhout en coöperatievoorzitter Guido Veys. De signalen vanuit de markt zijn echter hoopgevend, menen ze. Buggenhout ziet een zuiveltermijnmarkt als een goed middel om zich tegen marktschommelingen in te dekken.

Milcobel boekte over 2007 een omzet van 770 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan over 2006. De winst vóór belastingen steeg tot 4,3 miljoen euro, tegen ruim 9 ton over 2006. Door de betere resultaten was een ruime verdubbeling van de nabetaling mogelijk. De nabetaling bedroeg 4 miljoen euro.

Milcobel profiteerde vorig jaar met enige vertraging van de hogere poeder- en kaasprijzen. Dit vanwege haar contractposities. Het kon dankzij de prijsstelling later echter ook weer langer dan veel andere bedrijven profiteren van de hoge marktprijzen.

Milcobel investeerde vorig jaar voor 27 miljoen euro, onder meer in modernisering van de kaasproductie. Het bedrijf richt zich naar eigen zeggen niet op bulkkazen, maar op merkproducten en stemt de productie daarvan voor een groot deel af op contracten met supermarkten. De Belgische zuivelcoöperatie telde vorig jaar 3.620 leden. Een groep van 33 leden verliet de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.