Home

Achtergrond 300 x bekeken

'Menselijk ingrijpen leidt tot overstromingen VS'

De overstromingen van de afgelopen twee weken in het middenwesten van de Verenigde Staten zijn de ergste in vijftien jaar.

In de zwaar getroffen landbouwstaat Iowa lijkt menselijk handelen een grote rol te spelen in het drama. Sommige deskundigen menen dat het slechts domme meteorologische pech is. Het regende gewoon lang achter elkaar. Anderen zien diepere oorzaken. Volgens professor Kamyar Enshayan van de universiteit van Northern Iowa hebben mensen het landschap te drastisch aangetast.

Te veel prairieland is in landbouwgrond veranderd, rivieren en andere waterwegen zijn verplaatst, moerasgronden zijn verdwenen en uiterwaarden zijn ontwikkeld, zegt hij donderdag in The Washington Post. "We hebben het landschap op talrijke plaatsen veranderd, waardoor deze waterabsorberende functies zijn verdwenen.''

Boeren in Iowa namen de afgelopen jaren extra land in gebruik onder meer om te profiteren van de hoge maïsprijzen veroorzaakt door de run op biobrandstoffen. Het land zou normaliter braak hebben gelegen en dan een deel van het overtollige water kunnen absorberen.

Maar er spelen meer factoren mee. De rivieren kunnen minder water opnemen doordat ze ondieper worden als gevolg van afzettingen op de bodem. Tegelijkertijd zorgt drainage er juist voor dat regenwater sneller van boerenland naar de rivieren wordt gebracht. Bovendien was het voorjaar zo nat dat de grond al volledig verzadigd was.

De overstromingen treffen op sommige plaatsen het meest vruchtbare land. Oogsten zullen mislukken. Door deze ramp in het landbouwhart van Amerika is de prijs van maïs op de beurs van Chicago al naar een recordhoogte gestegen.

Naast Iowa zijn ook Illinois, Wisconsin, Kansas, Minnesota en Missouri getroffen. De schade loopt in de miljarden dollars. 2 Miljoen hectare landbouwgrond is verwoest. Meer dan 35.000 mensen moesten hun huis verlaten. Zeker 24 mensen kwamen om.

Het kan nog erger worden. Vrijwilligers en het Korps Genie van het Amerikaanse leger proberen met man en macht de dijken langs de Mississippi met zandzakken te versterken. Maar al op meer dan twintig plaatsen is het water over de dijken gestroomd. Volgens de Army Corps of Engineers staan 48 dijken en dammen op het punt om te overstromen of is de kans hierop erg groot.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.