Home

Achtergrond 489 x bekeken

Melkveehouders in Europa schorten melkleverstop op

Melkveehouders in Luxemburg, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk schorten de melkleverstop op. Zij hebben dit vanochtend bekendgemaakt.

Volgens de veehouders is de actie een succes. Vanavond vieren de Nederlandse leden van de DDB een feestje met de Duitse collega's.

In de supermarkten werd het tekort aan zuivelproducten steeds duidelijker waardoor de consument zich bewuster werd van de situatie in de melkveehouderij, aldus de European Milk Board (EMB). In Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg gaan supermarktketens opnieuw onderhandelen met de zuivelfabrieken om de prijs voor de melkproducten te verhogen.

In België, Luxemburg en Duitsland zijn de eerste belangrijke gesprekken met de zuivelindustrie gevoerd. Ze hebben nog onvoldoende concrete resultaten opgeleverd maar de toon is veranderd, stelt de EMB. Ook is het volgens de bond bereidheid om mee te werken aan de implementatie van een Europees melkprijssysteem met volume regulering.

De acties gaan door in Frankrijk ( blokkades van melkfabrieken, acties gericht op de politiek en consumenten, acties om melkveehouders bewuster te maken) en Italië (blokkades van melkfabrieken en het uitdelen van melk aan sociaal minder bedeelde mensen).

Op 16 juni komt het bestuur van de EMB samen in Freising.

Of registreer je om te kunnen reageren.