Home

Achtergrond 14 reacties

Melkveehouderij haalt deskundigen bij dialoog

Vertegenwoordigers van de Dutch Dairymen Board (DDB), de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland, NAJK, de NMV en van de zuivelondernemingen zetten de dialoog over de prijsvorming in de melkveehouderij voort.

Dit hebben de betrokken organisaties vandaag bekendgemaakt. Ze zeiden ook, dat ze externe deskundigen aan tafel willen vragen om zich met hun hulp een beter idee te vormen van onder meer de melkprijsvorming, de kostprijsontwikkeling en eventuele oplossingen voor de huidige lage prijzen.

Wie ze bij aan tafel willen, willen de onderhandelende partijen niet bekendmaken. "We moeten deze mensen eerst zien te benaderen en binnenboord halen. Dat is nog lastig genoeg, want de vakanties komen eraan", zegt een betrokkene. De gesprekken tussen de partijen in de melkveesector zijn op 13 juni gestart. Toen is vastgesteld dat de melkprijs door de markt wordt bepaald. In de bekendmaking over de verdere gesprekken wordt gesteld dat de melkprijs afhankelijk is van zowel vraag als aanbod.

Dit kan worden gezien als een handreiking richting de DDB en NMV. Na de eerste bijeenkomst leek het alsof deze twee organisaties al meteen op hun plaats waren gezet door LTO, NAJK en NZO. Bij het thema 'vraag' zal worden gesproken over de opbrengstprijs, de fluctuerende vraag en de ontwikkelingen op de (internationale) markt. In beide gevallen komen ook de rol van de overheid, detailhandel, zuivelondernemingen en melkveehouderij ter sprake. Hoe lang de gesprekken gaan duren is nog onbekend. "In ieder geval een dag," zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema.

Vertegenwoordigers van de betrokken organisaties geven geen toelichting op het verloop van de dialoog, totdat de gesprekken zijn afgerond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Ik heb een gruwelijke hekel aan het dominante haantjes gedrag van zowel LTO en NMV . We leven in een vrij land met het recht op je eigen vereniging te hebben en te houden maar we moeten daarmee onze belangen niet verkwanselen. De tijden zijn veranderd de tijd van een kosten dekkende melkprijs is er niet meer{interventie nivo} De opbrengst moet uit de markt komen En daarom moeten wij op de markt, cooparatief de markt in de "hand" hebben. Of dat nu op de dorpsmarkt van de jaren 30 van de vorige eeuw was of nu op de europeese markt, Met dat spel moet je mee gaan. En nog wat ik heb altijd gezegd dat de qwoutem kosten te hoog waren en zijn,ik had en heb gelijk maar heb het nooit gekregen. moet je eens over nadenken wie daar aan de knoppen zat ,De meesten zijn nu geen melkvee houder meer

 • no-profile-image

  Paul

  inderdaad Els. Van jou kunnen sommige boeren (b.v. Gerard) nog wat van leren. Boeren moeten eens stoppen met dat brave (opgelegde) navolgend gedrag. Dat wat Gererd zegt is exact wat de inkopers (consumenten) willen horen. Laat de boeren maar hard werken voor een net dekkende kostprijs, zodat de consument goedkoop voedsel kan consumeren. En vervolgens weer met het dagelijkse duren westerse leventje door kan gaan. Modern ondernemers schap is niet meer braaf zijn aan de wetten die bedacht worden door mensen die aan ons willen verdienen. Schaalvergroting: meer werk (en zorgen) voor het zelfde inkomen is dat de oplossing? De landbouw heeft de afgelopen jaren te veel afhankelijkheid gecreëerd. Dat moet veranderen. Het is zoals de redactie van Veeteelt (juni 1/2) omschreef: het is net of dat de boeren geen hogere melkprijs willen!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Hallo Gerard,
  Ik hoop niet dat je het cooperatieve wiel bedoeld, want dat is een wiel waar je nooit harder mee zult gaan dan anderen. Bovendien mag je alleen naast de bestuurders zitten die oor/ en oogkleppen op hebben. Maar ja als je denkt dat diezelfde cooperatie die 30 jaar geleden succesvol was dat nu nog is, dan wens ik jou veel succes met deze veel te logge organisatie.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Grensboerke, de jaren 30 van de vorige eeuw zijn niet 30 jaar geleden!! Verder heb ik nog niemand mijn bijdrage aan deze discussie met argumenten zien weerleggen Het gaat mij om een duurzaam marketing consept en niet om de sosiale rangorde van de bestuurders in de melkvee houderij.....De melk verkopen af tank kraan is de zekerste manier voor de laagste prijs

 • no-profile-image

  Klaas

  Gerard jouw verhaal over de markt is duidelijk er moet een manier zijn om die markt meer naar onze hand te zetten.
  Het quotum verhaal is mij niet helemaal duidelijk, onze kostprijs is door quotum aan te kopen duidelijk erg hoog en de waarde verdampt, maar wie nooit iets heeft gekocht is geen boer meer. Dus hoe had het anders gemoeten.

 • no-profile-image

  melkboer

  Of het nou nog gebeurt weet ik niet, maar "De Telegraaf" publiceerde altijd de verschillen in verkoopprijzen tussen de supermarkten voor de dagelijkse boodschappen.
  Om de consument duidelijk te maken wat er aan de hand is, zou het raadzaam zijn geld te spenderen aan het wekelijks publiceren van de consumentenprijs en de prijs die de primaire producent ontvangt in "De Telegraaf" en/of andere kranten. De consument zal zich op enig moment afvragen hoe die verschillen tot stand komen en dat zij de woekerwinsten van de tussenhandel aan het betalen zijn. En dan hebben de tussenhandelaren en supermarkten wat uit te leggen, en niet langer de boer.
  Gewoon een kwestie van het probleem verleggen en de rest gaat vanzelf.
  Hier worden we nooit slechter van, dus.......direct doen!

 • no-profile-image

  Antoon

  klopt hoor paul, groot gelijk. als alle klagende boeren als jij er nu een punt achter zetten, dan trekt de prijs voor de rest wel weer bij...

 • no-profile-image

  Boerin

  Zo maar een los idee... Spreek met de supermarkten en zuivelconcerns een prijs af voor de hoeveelheid te leveren melk, wordt deze niet uitbetaald, "draaien we de melk door", tot melkpoeder. Zo gooien we geen melk weg, maar krijgen we misschien weer enigzins grip op de zuivelconcerns die nu niet naaar ons luisteren, want dat is wel duidelijk. een probleem is misschien de hoeveelheid poedertorens?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Inderdaat meneer Klaas,friesland na de invoering van de supperheffing oftewel de korting van 20 % heeft ieder bedrijf zijn eigen plan getrokken. Als je het aantal bedrijven van toen vergelijkt met nu dan is er sprake van een gigantische bedrijfs ontwikkeling. Toen in 1984 was iedereen bang dat die kwam stil te liggen. met heel veel en duur kunst en vliegwerk van de makelaars is trotsdeem sprake geweest van de nodige mobilieteit,. bedrijven toen met uitbreidings verplichtingen had het ministerie te veel melk toe bedeeld de minister heeft toen die melk gekocht voor ruim een oude gulden, dat prijs nivo was toen een riante vergoeding,meer dan een jaar melkgeld!!! Met dit frame had bestuurlijk melkvee houdend nederland aan de slag moeten gaan immers met een vaste prijs is er geen witte en zwarte En de blijvers hadden voor een derde ongeveer van de qwotum kosten kunnen laten mee groeien

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Melk weg laten lopen om druk te zetten op de zuivelndernemingen vind ik geen goed drukmiddel. Beter is het om als leden van de cooperaties gezamenlijk de directie zover te brengen dat ze een tijdlang geen dagverse producten meer leveren aan de supermarkten. Zodoende zullen de supermarkten vanzelf bereid zijn om een hogere prijs te betalen !!!
  (De fabrieken zouden dan gewoon een bepaalde periode de melk moeten verwerken tot melkpoeder) Als de leden van de cooperaties dat niet bij de directie kunnen afdwingen wordt meteen duidelijk dat de directies hun leden niet serieus nemen................ ( Ben benieuwd wat de in te huren deskundigen én medeondernemers van dit voorstel vinden )

 • no-profile-image

  LTO boerin

  De melkveehouders in Nederland hebben gezorgd voor een warme sanering. Achteraf kun je zeggen dat we het in Nederland helemaal fout hebben aangepakt en dat heeft ons allemaal veel geld gekost. De zuivelorganisatie had hier op in moeten springen en voor een goede verdeling van de melkplas moeten zorgen tegen een redelijke vergoeding voor de stoppende veehouder. Dan hadden de makelaars het nakijken gehad. Maar ja achteraf is vooruitzien niet moeilijk.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  het wiel is al uitgevonden!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Blijkt toch wel effe dat de ddb en nmv niet zo maar even door lto weggeveegd kunnen worden Dat hadden ze wel gedacht maar toch effe anders DDB en N M V houw vol laat je niet kisten door lto

 • no-profile-image

  els

  Er is geen eerlijke marktprijs, want aan het begin van dit jaar heeft de EU bepaalt dat de melkprijs terugmoet naar 25 cent. Als u dat markt noemt en denkt dat wij dat als boeren volhouden dan is dit alleen maar naief. Ik ben opgegroeid tussen de koeien en wil niets liever dan melkkoeien blijven houden, maar tegen welke prijs? Iemand die net als wij een 80 urige werkweek heeft, heeft een maandsalaris van E5000,-!! Probeer dat maar eens ieder jaar te halen in onze sector. Men weet dat de boeren boer willen blijven en daar wordt van geprofiteerd. Ik hoop dat LTO zich nu eindelijk in gaat spannen voor een markt, ipv het accepteren van gemanipuleer met onze centen! Maar goed ze hebben meer belangen te dienen?!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.