Home

Achtergrond 206 x bekeken 2 reacties

Megastal maakt veehouderij niet duurzamer

De bestaande plannen voor megastallen leveren geen bijdrage aan een duurzamere veehouderij.

Zo is er rond deze veebedrijven meer stank en vervuiling en zijn er op grote bedrijven bovendien vaker ziektekiemen die overdraagbaar zijn op mensen. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van CLM (Centrum Landbouw en Milieu).

CLM deed het onderzoek op verzoek van Milieudefensie, verklaard tegenstander van de megastallen. "We zijn het afgelopen halfjaar bedolven onder de rapporten die geen duidelijkheid boden. Wij zochten daarom een onafhankelijke partij om hier naar te kijken'', aldus Wouter van Eck (Milieudefensie).

Volgens CLM boden eerdere onderzoeken geen omvattende analyse, bevatten ze onduidelijkheden en tegenstrijdigheden en zijn de gevolgen voor de volksgezondheid te weinig belicht. "Bovendien zijn mogelijk positieve aspecten van megastallen vaak gebaseerd op aannames en veronderstellingen die in de praktijk (nog) niet blijken te bestaan.''

In de studie 'Megastallen nader bekeken' wijst CLM verder op de gevolgen van de vele transporten naar de de stallen en de op de loer liggende 'verstening' van het landelijk gebied.

Voor Van Eck is het duidelijk: deze studie geeft aan dat de overheid paal en perk moet stellen aan de bestaande plannen. "Als niet snel stappen worden gezet, loopt het landelijk gebied schade op. De samenleving wil geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.''

Volgens hem staat de komst van megastallen haaks op de plannen van minister Gerda Verburg (Landbouw) om de veehouderij duurzamer te maken. Verburg vindt dat de rijksoverheid zich niet met deze plannen hoeft te bemoeien, omdat gemeenten en provincies dat prima zelf kunnen.

Milieudefensie vroeg de overheid eerder om een overzicht van alle bestaande plannen voor veel grotere veehouderijen. Toen dat niet kwam, inventariseerde de groepering zelf de plannen. Volgens Milieudefensie staat de teller bij het 'meldpunt tegen veefabrieken' inmiddels op tachtig, gezamelijk goed voor 'bijna 1 miljoen varkens en 5 miljoen kippen'.

In Arnhem zijn woensdag twee congressen over de voor- en nadelen van megastallen: een van Elsevier en een van Milieudefensie. Onderzoeker Frits van der Schans (CLM) spreekt op beide bijeenkomsten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Ik ben ook niet echt voor megabedrijven.
  Maar doe dan onafhankelijk onderzoek. Als milieudefensie hier om vraagt riekt het toch een beetje naar belangen verstrengeling. Zoals de slager die om een onderzoek naar zijn eigen vlees vraagt.

 • no-profile-image

  dirk

  Hij die betaald, bepaald.
  De ene megastal is de andere niet, bouwblokken van 7 ha betekend dat er een megabedrijf komt.

  In Oost-Gelre hebben ze besloten om een bouwkavel niet groter dan 1,5 ha te maken.
  Een megastal levert wel een bijdrage aan de duurzame landbouw in het algemeen, maar ik ben blij dat ik zo'n stal niet in de buurt heb. Plaatselijk wordt de belasting vele malen groter.
  Zo'n bedrijf moet je ergens neerzetten waar in een straal van 5 km geen mens of ander dier woont.
  Zoals in Grubbenvorst!!!! waanzin!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.