Home

Achtergrond 514 x bekeken

Meer witlof in polders overgezaaid dan in 2007

De opkomst van witlofwortels in de Noordoost- en Flevopolder is dermate moeizaam verlopen dat in vergelijking met voorgaande jaren meer percelen zijn overgezaaid.

Vooral percelen met het ras Vintor zijn overgezaaid. Dat ligt niet aan het ras, maar aan de weersomstandigheden na de zaaiperiode voor Vintor. Het eerder gezaaide ras Atlas had rond de opkomst veel betere omstandigheden en is daarom bij uitzondering overgezaaid.

Cor Logtenberg van TTW ziet de droogte na het ruggen trekken, op plaatsen regende het daarna zes weken niet, en de schrale weersomstandigheden na het zaaien met oostenwind als oorzaak. Ook na beregenen droogt de toplaag weer snel uit, zodat het zaad heel onregelmatig kiemt. "Je krijgt het gewoon niet bijgeregend." Ook zijn kiempjes verbrand door de hoge temperaturen. Logtenberg noemt het voorbeeld van een perceel waar op vrijdag werd gezaaid en de temperatuur op de maandag erna opliep naar 28 graden Celsius. "In de rug is het dan 35 graden, wat dan kiemt is er geweest."

In de andere regio’s waar witlofwortels worden geteeld waren de omstandigheden veel minder extreem tot zelfs ideaal in Zeeland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.