Home

Achtergrond

'Meer duidelijkheid over prijsvorming varkens'

De Nederlandse slachterijen moeten beter communiceren over de totstandkoming van de varkensprijzen.

Dat zegt LTO-vakgroep voorzitter Annechien ten Have naar aanleiding van het grote verschil tussen de Duitse en Nederlandse prijzen.

In de sector klinkt kritiek op het verschil tussen de Duitse en Nederlandse varkensprijzen. Normaal liggen de Duitse prijzen ongeveer 10 cent hoger dan de Nederlandse prijs. In de afgelopen weken varieerde dit van 15 cent in week 25 tot 12 cent deze week.

"Er zijn wat verschillen in de totstandkoming. De Duitse notering is exclusief btw. Zij hebben een ander inslachtingssysteem", legt Mark Logtenberg van De Groene Belangenbehartiger uit. "Als de Duitse prijs 4 tot 5 cent boven de Nederlandse ligt zijn ze op een vergelijkbaar niveau."

De Duitse noteringen liggen nu dus op een hoger niveau dan de Nederlandse. "Toch vreemd dat dit zo gebeurt, zonder dat het gecommuniceerd wordt", vindt Ten Have. "Denken slachterijen dat varkenshouders slapen?"

Logtenberg verbaast zich over deze kritiek. "Varkenshouders moeten zelf slim zijn, ze zijn toch ondernemers. Iedereen heeft inzicht in de prijzen en het is dan ook een keuze of je je varkens naar een Nederlandse of een Duitse slachterij brengt." Hij benadrukt de invloed van de markt. "Het is normaal dat de vraag in de zomer afneemt. Als het aanbod constant blijft, daalt de prijs. Blijkbaar blijft in Duitsland de vraag wel op peil."

"De huidige opbrengstprijzen van vlees rechtvaardigen onze inkoopprijzen niet", voegt directeur communicatie van Vion Marc van der Lee hier aan toe. "De vleesmarkt is zeer moeizaam, er is weinig vraag. De Duitse en Nederlandse markt lijken op elkaar, maar zijn niet identiek. Elke markt heeft een eigen dynamiek en de Nederlandse markt heeft vaak meer last van een afnemende vraag in de zomer."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.