Home

Achtergrond 157 x bekeken

Mangaankoorts houdt Braziliaans dorp in greep

Na de ontdekking van mangaan ongeveer drie weken geleden is Mapele, een klein arm dorp in Brazilië, veranderd in een welvarende mijnplaats.

Mannen, vrouwen en zelfs kleine kinderen graven met gereedschap en blote handen om het grijswitte winstgevende mineraal in handen te krijgen.

De inwoners zijn blij met het extra inkomen. Het gemiddelde maandsalaris in Mapele is minder dan 130 euro. Per kilo mangaan krijgen de dorpsbewoners tussen de 0,7 en 2 real (30 tot 80 eurocent). Sommige dorpelingen halen vooralsnog tussen de 7 en 100 kilo per dag mangaan binnen.

Technisch gezien is de mangaanwinning illegaal zonder mijnlicentie, maar de gemeente stopt de delvers niet. Volgens de woordvoerder van de burgermeester van het dorp zal het niet lang duren voordat de relatief geringe voorraad mangaan uitgeput is en alles weer bij het oude is. Mangaan wordt hoofdzakelijk gebruikt als toevoeging in de staalproductie. Staal is dan makkelijker in vorm te buigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.