Home

Achtergrond 1 reactie

Mandelson voor lager importquotum varkens

EU-handelscommissaris Peter Mandelson wil dat het importquotum voor varkensvlees in het concept WTO-akkoord wordt aangepast.

Mandelson gaat pleiten voor verlaging van het verplichte importquotum voor varkensvlees dat onder lage tarieven de EU in mag. Dat stelt lobbyist Frans van Dongen van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

De PVE en andere landbouworganisaties hebben overleg gehad met vertegenwoordigers van de Europese Commissie over ondermeer de condities voor het aanmerken van varkensvlees als gevoelig product. Hiermee kan de daling van importtarieven worden beperkt. Landen zijn dan wel verplicht een bepaald quotum in te stellen voor het onder zeer voordelige tarieven importeren van varkensvlees. Dit quotum is volgens landbouworganisaties te hoog.

Mede daarom zijn afspraken gemaakt over nieuwe gesprekken tussen Mandelson en vertegenwoordigers van de landbouw. Volgens Van Dongen zal het uiteindelijke resultaat altijd nadelige gevolgen hebben voor de sector. "We richten ons vooral op schadebeperking."
Mandelson lijkt gevoelig voor de lobby en zal zich voor en wellicht op de ministeriële conferentie in juli volgens Van Dongen stevig opstellen. "Mij is gebleken dat ze ervan doordrongen zijn dat de deal niet echt de schoonheidsprijs verdient."

Voor de import van varkensvlees is in het principe-akkoord uitgegaan van een quotum van 440.000 ton. Slechts 33 procent daarvan mag tegen hoge tarieven worden geïmporteerd.

Voor pluimveevlees en rundvlees gelden quota van respectievelijk 340.000 en 290.000 ton. Op het terrein van pluimveevlees en rundvlees is volgens Van Dongen echter niks meer te winnen.

Het varkensvleesquotum ligt twee maal hoger dan de sector had verwacht, wat ruimte overlaat voor discussie. Wat betreft pluimveevlees denkt Mandelson over het toestaan van importbeperkingen als noodmaatregel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vd Brink

    Nederland moet gewoon zijn eigen import regels maken...
    De Eu heeft ons in de landbouw alleen ellende gebracht>>> stoppen dus met die geldverslindende onzin.
    We moeten als nederlandse landbouw eens van ons af bijten. We produceren tegen de strengste eisen op het gebied van welzijn, hygiene, voeding enz. Maar elke keer is de land de speelbal van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.