Home

Achtergrond 1 reactie

Man met Q-koorts overleden

In Zuid-Limburg is een man overleden die besmet was met Q-koorts.

Of de man aan de besmetting of gewoon van ouderdom is overleden, is onduidelijk. De GGD Zuid-Limburg heeft vandaag een bericht hierover in de Limburgse kranten bevestigd. Als Q-koorts de oorzaak is, zou de Limburger de eerste Nederlander zijn die aan deze ziekte bezwijkt.

Q-koorts is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie die met name door geiten en schapen op mensen wordt overdragen. De ziekte is slechts gevaarlijk voor mensen met een lagere weerstand zoals bejaarden.

Tot vorig jaar kwam de ziekte in Nederland nauwelijks voor: gemiddeld twintig gevallen per jaar. Vorig jaar werden in de regio's Oss en Nijmegen 170 gevallen gemeld en dit jaar ruim 180. In Limburg zijn dit jaar drie gevallen van Q-koorts gemeld.

Meestal uit de ziekte bij mensen zich als een lichte griep. Soms kan besmetting leiden tot hoofdpijn, hoge koorts, spierpijn, misselijkheid, longontsteking of pijn op de borst. In zeldzame gevallen kan Q-koorts leiden tot een ontsteking van de hartkleppen. De in Limburg overleden man had ook problemen met zijn hartkleppen gekregen.

De in Limburg overleden man woonde in een gebied met intensieve geitenhouderij, maar werkte niet in de sector. De GGD zoekt nog naar de oorzaak van de besmetting. Over de overledene en een eventueel onderzoek naar de exacte doodsoorzaak wil de GGD om privacyredenen niets zeggen.

De ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid kondigden eerder deze maand maatregelen aan tegen verspreiding van de Q-koorts. Besmette bedrijven mogen bijvoorbeeld geen mest meer uitrijden, omdat die de bacterie kan overdragen. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Zolang de (mogelijke) klachten niet grijpbaar is maakt de ggd zich er te makkelijk vanaf.Namelijk noem het dan maar Q-koorts. Niemand weet wat dit voorstellen moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.