Home

Achtergrond 265 x bekeken

'Little cherry-virus bedreigt teelt kersen in België'

De kersenteelt in België wordt bedreigd door het kleine kersenvirus, ook wel little cherry-virus genoemd.

In sommige streken van België is de helft van de kersenbomen aangetast. Kersenteler Ghislain Ghysens uit het Limburgse Helshoven waarschuwde vijf jaar geleden voor de dreiging van het virus, zegt hij in een interview met het Vlaamse informatiecentrum Vilt. "Ik werd toen uitgelachen. Vandaag krijg ik gelijk. Net als elders in de streek zijn mijn boomgaarden voor de helft aangetast. In één boomgaard moet ik tot 60 procent van de bomen rooien."

De virusziekte is binnengebracht in België vanuit de VS. De ziekte zit in veel jonge bomen en verspreidt zich vooral via de wortels, zegt voorzitter Eddy Leclere van de voorlichtingsorganisatie Studiekring Guvelingen. "Jonge kersenbomen moeten virusvrij zijn, maar dat is niet altijd zo."

Bomen die zijn aangetast geven kleine en smakeloze kersen. Volgens Leclere is het niet rendabel om aangetaste bomen te plukken. "Er is geen bestrijdingsmiddel. Rooien is de enige oplossing." Volgens onderzoeker Charles de Schaetzen van het Proefcentrum Fruit was de boomziekte in Canada reden om massaal kersenbomen te rooien. Duitsland neemt binnenkort maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.