Home

Achtergrond 1077 x bekeken 33 reacties

Lidl verhoogt melkprijs onder druk met 10 cent

Discounter Lidl verhoogt in Duitsland de winkelprijs van melk met 10 cent per liter. De verhoging gaat maandag in.

Ook de boterprijs wordt verhoogd met 10 cent voor een pakje van 250 gram. Dat heeft de grootgruttersketen laten weten na overleg met de boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV).

De bond ziet het initiatief van Lidl als een resultaat van de acties die de afgelopen anderhalve week zijn gevoerd en hoopt dat daarmee een doorbraak is bereikt in de strijd om een verhoging van de melkprijs voor de boeren.

Wat de winkelprijsverhoging concreet gaat betekenen voor de melkveehouderij weet het DBV echter nog niet. Wel heeft de grootgrutter Rewe gezegd het voorbeeld van Lidl te willen volgen. Het DBV roept ook de andere supermarktketens op dat te doen.

De acties van de melkveehouderij worden vandaag voortgezet met manifestaties in het hele land, waaronder ook in het centrum van de hoofdstad Berlijn onder de leus ’Milch ist ihren Preis wert!’.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  zie je wel dat je succes kan hebben, als je maar volhoudt!!!!! Nu zorgen dat dat geld ook bij de boeren terecht komt, de duitse boeren hebben het zelf afgedwongen. In nederland zal het niet zo snel gebeuren, hier zijn de meeste boeren bang om een keertje wat weg te gooien...

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Wat een negatieve reacties. Het is nooit goed. Verlagen ze de prijs, dan schreeuwen ze moord en brand, verhogen ze de prijs dan is het ook weer niet goed. Wees blij dat ze de prijs verhogen. Het kan nooit kwaad.

 • no-profile-image

  .

  Lijkt wel of er SM ers tussen de melkveehouders zitten. Ze krijgen pijnlijke klappen, worden (uit)geknepen en genieten hiervan.
  Typisch nederlandse mentaliteit, gaat het iemand beter dan henzelf, dan is het afschieten geblazen. Foei foei, wat een egoïsme.

 • no-profile-image

  ireen

  lidl maakt reclame voor zichzelf!!!!! denken jullie nu echt dat er een boer is die wat van die 10cent gaat zien?????

 • no-profile-image

  bert

  Zo LTO-SUKKELS en ff-fans hwt eeste kleine succesje is binnen dankzij onze duitse collega s . Wat een aanfluiting voor ons nederlandse melkveehouders. nu maar hopen dat de duitsers europees kampioen voetballen wordt, kampioen aktievoeren zijn ze inmiddels al,ze hebben het VERDIEND. Als dit in nederland ook doorzet dan moet je me even mailen dan kan ik jullie het rekeningnummer van de DDB even doorgeven.

 • no-profile-image

  ireen

  stelling::::::::::::
  1000 supermarkten (verschillende namen)
  :
  voor die 1000 supermarkten misschien 10 opkopers/inkopers
  :
  die kopen en onderhandelen met zuivel verwerkers(coop, spotmarkt enz)
  :
  en nu pas komen de melkfabrieken coop. enz
  :
  boeren

  ::::::::
  waar blijft het geld??? wie verdiend het meest?? juist die 10 grote opkopers

  denken jullie ook niet???

 • no-profile-image

  fryske boer

  knap van lidl en als ze het in nederland goedkoper in kunnen kopen doen ze dat gewoon zo werkt de economie gewoon en als nederland duitsland in ek finale verslaat heeft dat meer negatieve invloed op afzet dan het feit dat nederlandse boeren niet precies doen wat duitse willen

 • no-profile-image

  gert

  supermarkten maken kartels bij de inkoop,maar de verkopers mogen geen prijsafspraak maken van de NMA

 • no-profile-image

  ireen

  er mag zoveel niet , dan maken ze er een bv tje van of een dochteronderneming enz de variaties zijn bijna eindeloos.

  mijn stelling was fictief de realiteit is dat er uiteindelijk in heel europa maar 4 opkopers zijn !!!!! en dat is realiteit>>> daar zou elke boer moeten zijn!!!! daar is jullie en mijn geld!!!!

 • no-profile-image

  andere tukker

  Fryske boer, ik heb deze stelling al vaker gebracht; welk land of continent, zal onze gezamelijke (EU) positie dan overnemen? Niemand kan dat en dat moet je ook niet aanpraten laten ook. India en China kunnen hun eigen behoefte niet bevullen. Nieuw Zeeland en australie hebben een ongunstig klimaat en doen nu al nauwelijks mee. Amerika heeft financiele problemen die de komende decennia niet beter wordt. Of moeten we bang worden voor Afrika?

 • no-profile-image

  ireen

  supermarkten maken niet alleen kartels . maar de naam die op de supermarkt staat betekent niks het gaat om wie de werkelijke eigenaar is/zijn

 • no-profile-image

  bartus

  frysk boerke heeft gelijk met zijn stellingen betreft vraag en aanbod en het EK gebeuren .
  en voor de mensen die juichen bij de gedachte iets bereikt te hebben nu lidl 10 ct meer geeft; lidl gaf al niks voor de melk !!!!! die 10 ct meer is gewoon iets minder weinig !!!!!! acties hebben in NL alleen voor verdeeldheid gezorgd.
  dit betreur ik, of je nu lid bent van de ene club of de andere, dit moet je niet willen

 • no-profile-image

  ireen

  hiep hoi er zijn wel slimme boeren .

 • no-profile-image

  boerke

  En waar blijft die 10 cent extra hangen?? Laat me raden, niet bij de producent van de melk zoals gewoonlijk..

 • no-profile-image

  pietje

  en krijgen de boeren nu ook 10 cent extra, of wil de supermarkt weer misbruik maken als tussenhandelaar van de melklozingen?

 • no-profile-image

  r.v.

  hahahahaha. wat een mooie actie van de lidl. die 10 cent gaat regelrecht in eigen zak. onder druk heet dat dan nu word de directeur nog rijker!!!! ik hoop niet dat het in nederland ok zo gaat!

 • no-profile-image

  Jan

  Ha daar hebben we onze hartelijke collega RV weer. Dat Lidl de prijzen verhoogt kom gewoon door LTO en FF. Als de melkprijs straks hoger wordt is dat het resultaat van marktwerking en en uitstekend beleid van FF en de andere coops. Van zelfsprekend. Overigens verdien jij straks 25 cent te krijgen, dat is wat de politiek wil. Ik ben benieuwd of je dan ook zo hard zou lachen. Allemaal zeer kleingeestig. Overigens vorige week woonde R.V. nog aan de goede kant van de IJssel en zit hij in Denemarken. Is hij soms bang geworden en ondergedoken???

 • no-profile-image

  ireen

  en nu denkt de (burger)consument dat de boeren er beter van worden. heel slim van lidl!!! gaat de boeken in als de goedkoopste reclame voor lidl ooit!!!!

 • no-profile-image

  gert

  boeren zijn ook prijsvechters geworden

 • no-profile-image

  ireen

  dus resultaat van deze acties van boeren is/zijn...??? dat diegenen die er al jaren het meeste aan verdienen nu nog meer aan gaan verdien . en verder blijft alles bij het oude

 • no-profile-image

  bert

  Beste Friesse boer het gaat er niet om dat we doen wat de duitsers willen maar we hadden samen een blok kunnen vormen tegen de zuivelmaffia met hun prijsafspraken(marktconforme melkprijs) Eh nederland hoeft niet tegen duitsland ze liggen er eerder al uit

 • no-profile-image

  fryske boer

  weet je wat het is andere tukker de wereld is groter dan duitsland ja zelf europa er word gemolken in vs india n zeeland dat is de markt en de wereld word steeds kleiner over 10 jaar zijn fusies wereldwijd heel gewoon friesland foods campina is dan een bedrijf die hier mee kan spelen dat moet ik van die kleinere duitse fabrieken nog zien en voor je het zegt ik ben geen bestuurder

 • no-profile-image

  boerin

  Ik heb gehoord dat de lidl de melkprijs alleen wilde verhoging als die verhoging ook rechtstreeks bij de boeren terecht komt en niet in de fabriek of tussenhandel blijft hangen.

 • no-profile-image

  boer mieras

  ik vindt het wel goed dat ik mijn melkquota heb weggedaan laat een ander maar lekker koeien melken ik strijk liever het geld op

 • no-profile-image

  andere tukker

  nou sla je de spijker op z'n kop. Want nu gaat nederland niet mee met die prijzen, ze willen graag het braafste jongetje van de klas blijven. Maar het was geen duitse aktie, nee van EMB dus EUROPEES. Daarom had het een groot succes kunnen worden. Gelukkig heeft de grootste melkplas (de duitse) de koppen wel stijf gehouden en komt er licht in de tunnel. Wat voetbal betreft, hoop ik ook dat oranje wint, ik ben de roots heus niet verloren. Maar ja je weet het hé, de duitsers winnen altijd in de laatste minuut, en je hebt pas gewonnen als ze het stadion uitzijn.

 • no-profile-image

  Jan

  Lidl lag de laatste maanden onder vuur in Duitsland vanwege een aantal ongewenste praktijken (o.a. het in de gaten houden van werknemers via veiligheidscameras). Zij hebben deze gelegenheid aangegrepen om het beschadigde imago op te poetsen ... niets meer en niets minder. Nordmilch heeft al bekendgemaakt dat door deze prijsverhogingen de melkprijs met maar liefst EUR 0.3 cent omhoog gaat ... men heeft meer producten dan alleen dagmelk en boter in het pakket. Prijsverhogingen zijn niet van de ene op de andere dag te realiseren ... prijzen gingen al omhoog voordat er actie werd gevoerd, maar vanwege bestaande contractuele verplichtingen zal dit pas na een aantal maanden vertaald kunnen worden in hogere melkprijzen.

 • no-profile-image

  andere tukker

  O ja? en wie verdient er het meeste aan?

 • no-profile-image

  campina boer

  Lidl heeft maand geleden een contract gesloten bij Mueler dus die 10 cent gaan mooi naar Lidl zelf en niet naar de melkveehouders

 • no-profile-image

  Janneke van de Wal

  Lidl heeft tegenover de duitse pers verklaard dat deze 10 cent op melk en 20 cent op boter bij de boer terecht móet komen.

 • no-profile-image

  Jan

  Toch wel jammer he dat het in Nederland alleen mogelijk is om koeien te houden als je:
  -een groot deel van de waarde van het bedrijf bij de overname gratis krijgt
  -je hele melkcariere subsidie krijgt
  -niet op markt van vraag en aanbod kunt werken maar een gegarandeerde prijs wil
  Dat is niet nog niet normaal. Investeer maar lekker verder iedereen in duur quotum en dure stallen.

 • no-profile-image

  sufferd

  Steekt die lidl dus als eerste extra marge in de broekzak. Wat een onzin. Rewe volgt. Natuurlijk!!!!! OOK EXTRA MARGE MAKEN. Melkprijs voor de boeren moet omhoog. Die graaiers van supermarkten hebben 21 % rendement op geinvesteerd vermogen. dit is unfuckingbelievebel.

 • no-profile-image

  Berend

  Dit heeft ongetwijfeld gunstige gevolgen voor de
  melkprijs in Nederland.
  Alleen diep treurig dat de Duitse melkveehouders de kolen uit het vuur halen.
  De anti DDb ers in Nederland met LTO voorop moeten zich diep schamen.

 • no-profile-image

  bekijk het van de positieve kant!

  Iedereen moet nu de boodschappen bij de lidl gaan kopen (tenminste als er wat van die 10 cent ook terecht komt bij de boeren) zij willen wel meegaan voor de betere melkprijs. Dan zullen de andere (ook de nederlandse) supermarkten volgen met prijsstijging.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.