Home

Achtergrond

Lelystad wil af van 'biologische landbouwenclave'

De gemeente Lelystad wil dat Lelystad-Noord een nieuw imago krijgt. Daarin passen de huidige grote biologische akkerbouwbedrijven niet meer.

Het college van b&w kiest voor een ontwikkeling die ruimte biedt aan kleinschalige initiatieven en diversiteit. Grootschalige, biologische akkerbouwbedrijven krijgen dan geen gerichte aandacht meer.

Het gevolg is dat er meer ruimte komt voor verschillende nieuwe ondernemers in het gebied. Het uitbreiden van bestaande minicampings in het gebied en het vestigen van zorgboerderijen of zorgkwekerijen behoort tot de mogelijkheden.

Op dit moment zijn er in Lelystad-Noord zes akkerbouwers actief met grootschalige biologische akkerbouw. Zij hebben samen ongeveer 200 hectare land in gebruik. Door onpraktische verkaveling, de hoge grondprijs en de noodzakelijke schaalvergroting is de kans klein dat de bestaande bedrijven hier uit kunnen groeien tot een vitaal bedrijf, aldus de gemeente Lelystad.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.