Home

Achtergrond 4 reacties

Legbatterij-ei nog geen taboe op de markt

Op bijna 70 procent (36 stuks) van 53 marktkramen in verschillende grote steden worden legbatterij-eieren verkocht. Op 23 van deze kramen werd er door de kooplieden over gelogen.

Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Wakker Dier. Op 23 kramen vertelden de marktkooplieden die nog legbatterijeieren verkopen, dat de kippen los kunnen scharrelen of zelfs buiten lopen. In werkelijkheid zitten ze in hokken met nauwelijks leefruimte.

Wakker Dier filmde de marktkooplui met een geheime camera. Volgens de stichting vertelden ze de klant dingen als ’Deze lopen ’s middags buiten’, ’Legbatterijen bestaan niet meer in Nederland’, ’Deze komen van scharrelkippen, zeker weten’ en ’Dit zijn scharreleieren, want er staat kippenboerderij op het doosje’. Via de code op het ei achterhaalde Wakker Dier dat het om eieren uit de legbatterij gaat.

Wakker Dier onderzocht de eierverkoop op dagmarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

Op 22 van de 53 onderzochte marktkramen werden scharreleieren verkocht. Op tien van deze 22 marktkramen (45 procent) werd gesuggereerd dat scharrelkippen buiten lopen. Volgens Wakker Dier klopt dat niet. ”Scharrelkippen komen nooit buiten. Ze lopen los in een schuur. Vrije-uitloopeieren, graseieren en biologische eieren komen van kippen die naar buiten mogen.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dr. Toeben

  En wederom de bekende wakkerdier/veganist style hier te bekennen bij oa Jan. Als je geen argumenten hebt en je weet niet hoe alles in elkaar zit, dan ga je vieze woordjes en grove scheldwoorden gebruiken om je eigen dom en luiheid te verbergen. Helaas is dit een zeer bekende en niet te behandelen aandoening, veroorzaakt door te veel eten van soya troep en te weinig vlees. Frustratie is dan ook de reden waarom vegatariers en dat soort mensen een korte levensverwachting hebben dan normale mensen. Ook de levenskwaliteit wordt er echt niet beter op. (ps jan,els,joris en sophie 1 berichtje was genoeg geweest hoor, het is compleet duidelijk dat jullie 1 persoon zijn)

 • no-profile-image

  Sophie

  Hallo allemaal,
  Ik ben het niet met Joris eens, al ben ik geen vegetarieer ik leef toch met de arme zielen mee. Zelf heb ik ook kippen maar die zie ik niet zo graag op de barbeque.
  S.

 • no-profile-image

  Èls

  Ik ben het helemaal met Jan Diederik eens! De kippen hebben net zulke evengoede rechten als de mens! Zelf mijn grootste rivaal zou ik dát 'leven' niet gunnen! wel wil ik dat het taalgebruik van Jan diederik iets té overdreven is. Maar in grote lijnen klopt het wel wat hij heeft gezegt. Maar het liefst zou het willen dat de mensen die hier aan meewerken (aan de legbatterij) zelf eens ervaren hoe het is om met 5 andere mensen in een mini hokje te moeten overnachten, elke dag een plicht hebben om een ei te leggen en anders geslacht te moeten worden! ik kijk uit naar 2012 want dan is het eindelijk verboden!

 • no-profile-image

  Joris

  Ik vind het echt helemaal niet leuk voor al die kippen ik haat de mensen die de dieren haten.. hoe zou u het vinden om altijd in een klein hokje te zitten vast gemaakt en dan moeten poepen en dat poep is alleen maar bedoelt voor het gras zodat het beter gaat groeien nou lekker belangrijk dan drinkt het gras gewoon alleen maar water net als de mensen eet maar groenten en vega-vlees smaakt ook heel lekker probeer gewoon!!

Of registreer je om te kunnen reageren.