Home

Achtergrond 215 x bekeken

Labs scoren matig in onderzoek naar campylobacter

Het blijkt niet eenvoudig voor erkende laboratoria om campylobacter aan te tonen.

Een ringtest onder 25 door de PVE erkende laboratoria leverde vorig jaar op dat vijf labs onvoldoende scoorden, zeven matig en dertien goed. Het onderzoek is in 2007 uitgevoerd. De bedoeling is dat dit jaar een herhaling van de test komt. Voor het zogenoemde ringonderzoek was tot vorig jaar nog geen protocol beschikbaar. Dat is ontwikkeld door het Lelystadse Centraal Veterinair Instituut in samenwerking met het voedselveiligheidsinstituut Rikilt in Wageningen.

Onderzoeker Wilma Jacobs-Reitsma van het Rikilt zei vandaag op een symposium in Lelystad dat ze hoopt dat de ringtest dit jaar beter zal verlopen voor de deelnemende laboratoria. De betrokken laboratoria weten wat er verkeerd gegaan is en kunnen daar hun lering uit trekken.

Volgens Jacobs werd in sommige labs de standaardprocedure voor goed onderzoek niet eens nageleefd. Er waren negen laboratoria die van twee niet-besmette borstvellen constateren dat die besmet waren. Sommige laboratoria zagen een E-coli besmetting aan voor een campylobacterbesmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.