Home

Achtergrond 217 x bekeken 1 reactie

Laatste kleine kans

Nog een laatste kleine kans blijft over voor de NVAF en de bloemenexporteurs om heffingen terug te krijgen van het Productschap Tuinbouw (PT).

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelde vorige week dat de overheid met recht een fout in de wetgeving met terugwerkende kracht mag repareren. Bijvoorbeeld als handtekeningen van ministers ontbreken. Ook als het gaat om een pure centenkwestie.

Punt is, zo oordeelde het CBB, dat zoiets mag als een zaak van algemeen belang in het geding is. De teruggave van honderden miljoenen euro’s aan eerder betaalde productschapsheffingen is zo’n zaak. Stel dat de NVAF en exporteurs, plus anderen, hun heffingen terugkregen, dan kan dit alleen worden opgebracht met een diepe greep in de staatskas, of met nieuwe productschapsheffingen. Vestzak, broekzak dus, gepaard gaand met veel commotie.

Dat moet je niet willen, oordeelde het CBB. Ze deed dit met verwijzing naar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Impliciet is daarmee de boodschap duidelijk: NVAF en exporteurs kunnen wel in beroep gaan bij het Europese Hof, maar het CBB heeft al aangegeven hoe de jurisprudentie in dit soort zaken is. Het Hof zal waarschijnlijk niet snel afwijken van zijn eigen eerdere uitspraken. Dan blijft er nog de mogelijkheid over van een gang naar het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg. Met een kleine kans op succes.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Douven

    Een Productschap is een ondemocratische, van bovenaf georganiseerde bureaucratische dienstverlener, die het vrije verkeer van diensten, bijvoorbeeld onderzoek en promotie of andere speeltjes van voorlieden, binnen die agrarische sector verstoort of zelfs belemmert. In een moderne sectoren zijn dit soort praktijken met kostenopdrijvende effecten niet meer van deze tijd en zouden ook niet meer moeten kunnen in Europa of agrarisch Nederland. Een marktgerichte agrarische ondernemer, i.p.v. productgerichte sectoren vraagt om een andere aanpak.
    Dus snel ontvlechten en een normale bedrijfstak worden het liefst onder het Ministerie van Economische zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.