Home

Achtergrond 190 x bekeken 1 reactie

LTO: natuurbeheer mag niet leiden onder hoge opbrengstprijzen

De vergoedingen voor natuurbeheer moeten conform de marktontwikkelingen in de sector zijn.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op het Landbouweconomisch bericht (Leb) van het LEI.

Volgens Leb tonen boeren afnemende belangstelling voor natuurbeheer. Dit hangt volgens de rapporteurs nauw samen met de hogere opbrengstprijzen voor met name de granen. Als deze zich handhaven loopt de realisatie van de ecologische hoofdstructuur gevaar.

De subsidieregelingen voor beheer van natuur en landschap worden juist nu bekeken. Maat: "de wat hogere opbrengstprijzen zijn bitterhard nodig om bedrijven gezond te houden. Het is des te belangrijker dat de overheid de markt volgt."

Maat wijst op onderzoek dat aantoont dat natuurbeheer door boeren aanzienlijk goedkoper is dan wanneer aangewezen organisaties dit op zich nemen. Hogere opbrengsten, zo haalde Maat de onderzoekers aan, hebben de boeren door hoge kosten niet rijker gemaakt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Ik zou zo zeggen Maat ga zelf aan het werk voor de prijzen die boeren ontvangen Dan weet je waarmee ze worden afgescheept dankzij u eigen club lto

Of registreer je om te kunnen reageren.