Home

Achtergrond 222 x bekeken

LTO kritisch over EU-akkoord gewasbeschermingsmiddelen

LTO en Nefyto kijken met gemengde gevoelens naar het EU-akkoord gewasbeschermingsmiddelen.

LTO Nederland en Nefyto richten hun pijlen vooral op de strengere normen voor werkzame stoffen. Was eerder het beleid gericht op het gevaar voor de mens bij een bepaalde hoeveelheid, nu is een stof met foute bijwerkingen gewoon niet toegestaan.

"Volgens de nieuwe criteria zouden bier en koffie het als gewasbeschermingsmiddel kunnen schudden", aldus LTO beleidsmaker Jaap van Wenum. "Alcohol en cafeïne zijn immers kankerverwekkend. We staan het toe omdat in kleine hoeveelheden het geen kwaad kan."

Volgens de Europese Commissie kan de branche zoeken naar andere stoffen. Directeur Maritza van Assen van agro-chemicaliën-brancheorganisatie Nefyto bestrijdt dit: "Het is al lang niet meer zo dat de industrie voor iedere stof die verdwijnt een nieuwe heeft klaarliggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.