Home

Achtergrond 525 x bekeken 1 reactie

Kromme komkommers

Waarom zijn de bananen krom? Of nog beter, in een Europese variant van dat grapje, waarom zijn komkommers recht? Omdat de Europese Unie dat voorschrijft.

Tot in detail worden de handelsnormen voor 36 categorieën groente en fruit vanuit Brussel bepaald. Voor veel burgers geldt dit als het toonbeeld van doorgeslagen Europese regeldrift. In Groot-Brittannië is de kromme komkommer zelfs het synoniem voor Brusselse gekte. EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vindt de minutieuze normen ook te gek voor woorden. Zij wil één basisnorm, die voorkomt dat vies of rot product wordt verkocht. Voor tien soorten groente en fruit mogen de handelseisen blijven: zo kan een handpeer alleen als Klasse I worden verkocht als de diameter minstens 56 millimeter is. Voor 26 andere producten wil zij een tweede klasse: prima product ondanks afwijkende maten.

De kritiek vanuit de maatschappij is verklaarbaar: de vorm zegt niets over kwaliteit en smaak. Sterker, volgens sommigen zijn de eisen nadelig omdat telers meer letten op het uiterlijk van hun product dan op inhoudelijke kwaliteit. Dat laatste gaat te ver. Afschaffing van de eisen kan tot meer aanbod en lagere prijzen leiden. Aan de andere kant is meer product verhandelbaar. Doorslaggevend is voor Fischer Boel de voedselprijzendiscussie. Het is volgens haar ridicuul om in dat licht groente en fruit weg te gooien. Dat argument snijdt hout.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    de tomaten zijn anders toch geen donder waard hier

Of registreer je om te kunnen reageren.