Home

Achtergrond 214 x bekeken

Koop energie zo veilig mogelijk in

Bij de inkoop van energie is wachten een slechte optie. Dat vindt Peter van den Berg van AgroEnergy. Wat wel goed is, hangt af van de situatie van het bedrijf. Het is verstandig om zowel aan de inkoopkant als aan de verkoopkant actief te zijn. En wees consequent!

De energieprijzen zijn in de afgelopen paar jaar sterk gestegen. Als AgroEnergy krijgen we vaak de vraag: wat is het beste moment voor energie-inkoop? Je kunt deze vraag bekijken vanuit het perspectief om de laagste inkoopprijs te krijgen. Dat betekent dat als de prijs stijgt, de stelling is: wachten want de prijs gaat wel weer dalen. En als de prijs daalt, is de stelling: wachten want de prijs daalt nog verder. Conclusie is dat we altijd wachten. In een tijd met oplopende prijzen blijkt achteraf dat we beter eerder hadden kunnen inkopen. Dit is dus geen goede strategie.

Hoe moet het dan wel? Dat hangt sterk af van de situatie van het bedrijf dat de energie wil inkopen. Neem bijvoorbeeld een bollenkweker die elektriciteit nodig heeft. Het is niet zijn grootste kostenpost. Dus wil hij er niet te veel tijd insteken, maar ook niet een te hoge prijs betalen. In dat geval is een prijs die op enig moment wordt aangeboden en die niet leidt tot een te hoge kostprijs een goed besluit. Immers, tevreden zijn over de prijs is altijd het beste koopmotief. Een andere strategie is delen inkopen op diverse momenten (gespreide inkoopstrategie). Dit leidt tot een gemiddelde prijs, waarmee hij geen nadeel zal hebben ten opzichte van de concurrentie.
De kweker kan ook kiezen voor een variabele, veelal geïndexeerde prijs. Ook dit levert een gemiddelde op. De keuze voor welke index is dan wel belangrijk. De beste index is die van een product waarvan de termijnprijzen overschat lijken. Er zijn aanwijzingen dat qua energie dit het sterkste geldt voor de prijzen van zware stookolie en, op wat langere termijn, die van steenkool. Gunstiger is de inkooppositie van de glastuinder die zijn warmte produceert met een WKK en de elektriciteit terug kan leveren aan het openbare net. Immers, er is een duidelijk verband tussen de gas- en elektra-prijzen. Dat wil zeggen dat zijn verkoopelektraprijs meebeweegt met zijn inkoopgasprijs.

Het moment van inkoop en verkoop maken hierdoor minder uit, want de marge tussen deze twee is namelijk redelijk constant. Wel heel belangrijk is dat in- en verkoop op dezelfde dag of kort na elkaar plaatsvinden; je moet er niet aan denken dat de elektriciteit al verkocht is ,maar het gas nog niet gekocht. Als de prijzen blijven stijgen en je inkoopgasprijs stijgt ook terwijl de prijs voor de teruggeleverde elektra al is vastgezet, kan het rendement snel verdampen. Dat dit geen theoretisch scenario is, weten ook de exploitanten van co-vergistingsinstallaties. De elektriciteit verkocht voor drie jaar of soms langer, terwijl de prijs van de benodigde co-vergistingsproducten vervolgens sterk stijgt. Weg is je winst.

Terwijl de oplossing simpel is: als de kostprijs van de elektriciteit voor 20 procent variabel is, zorg dat ook dat deel van de verkoopprijs van elektriciteit variabel is. Dit kan bijvoorbeeld door 20 procent van de elektriciteit kwartaal-, maand- of dagvooruit te verkopen. Uiteraard moet je wel vertrouwen hebben in de relatie tussen de graan- of maisprijs en de elektriciteitsprijs.
Voor aardgas gestookte warmtekrachtinstallaties ligt een soortgelijk verband. Koop je niet al het gas op termijn in maar op bijvoorbeeld de dagmarkt, leg dan ook dit deel aan elektraverkoop niet vroegtijdig vast maar verkoop dit dan op de elektradagmarkt (APX).
Is energie voor u een belangrijke opbrengsten- of kostenpost: zorg dan dat u een energiehuishouding creëert die zo robuust mogelijk is voor prijsontwikkelingen.

Het beste is dan om zowel aan de in- als verkoopkant actief te zijn. Pas vervolgens een consequente inkoop- en verkoopstrategie toe waarbij u vooral risico’s tussen in- en verkoop vermindert. U hebt niet ieder jaar de laagste inkoopprijs, maar borg meerjarig het resultaat en kunt u daarmee de concurrentie aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.