Home

Achtergrond

Koers dollar veert op, olieprijs daalt

Normaal bemoeit Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), zich niet met de koers van de dol­lar.

In Barcelona deed hij uitspra­ken die marktanalisten als een koerswijziging markeren. De dol­lar veerde meteen op, met een da­ling van de olieprijs als gevolg. Bernanke uitte tegenover een forum zijn zorg over de inflatie in de VS. Volgens hem heeft de da­ling van de dollar ten opzichte van bijvoorbeeld de euro geleid tot een 'ongewenste' stijging van de Amerikaanse inflatie. Analis­ten zien hierin ook een directe aanwijzing van de markt dat ver­dere rentedalingen onwaar­schijnlijk zijn. De dollar steeg meteen naar $ 1,544 voor 1 euro. Woensdag en donderdag steeg de waarde verder naar $ 1,5402.

De oliemarkt reageert onmid­dellijk op de sterker wordende dollar. Een teruglopende vraag als gevolg van de hoge prijs draagt verder bij aan een dalende prijs. "Er is een duidelijk bewijs dat deze olieprijs zware economi­sche gevolgen heeft. De vraag neemt af en dat heeft zijn effect", zegt David Moore, grondstoffen­specialist van Commenwealth Bank of Australia op fd.nl Het juli-termijncontract voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Ex­change $ 2,01, ofwel 1,6 procent, lager op $ 122,30. Het is de laagste slotstand sinds 6 mei, en een da­ling van 8 procent ten opzichte van de top van $ 133,17 op 21 mei.

De dure olie zorgde in Neder­land voor een stijgende inflatie naar 2,3 procent, meldde het Cen­traal Bureau voor de Statistiek. Het is het hoogste infla­tiecijfer sinds maart 2003. Vooral voeding en energie droegen bij aan de stijging van de consumentenprijzen. Ten opzich­te van een jaar eerder is voeding 6,3 procent duurder geworden. De prijs van benzine steeg 7,2 procent, van diesel 32 procent.
Hierdoor werd het gebruik van de auto 8,2 procent duurder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.