Home

Achtergrond 1 reactie

Koenders dreigt met intrekken geld Afghanistan

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil binnen twee maanden een goed plan zien voor de hervorming van de justitiesector in Afghanistan.

Krijgt hij dat niet, dan trekt hij de 15 miljoen euro terug die Nederland hier vorig jaar voor beschikbaar heeft gesteld. Koenders zei dit donderdag in Parijs waar hij een donorconferentie voor de opbouw van Afghanistan bijwoonde. Nederland heeft op deze bijeenkomst geen nieuwe toezeggingen gedaan. Voor de komende drie jaar was al 210 miljoen euro uitgetrokken voor verschillende plannen. Aan dat geld zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet er een stringenter anticorruptiebeleid worden gevoerd en moet er een beter bestuur komen. Ook houdt Nederland vast aan een moratorium op de doodstraf.

Op de conferentie in Parijs is afgesproken dat de Verenigde Naties een grotere coördinerende rol krijgen bij de hervormingen in Afghanistan. "Dat was hard nodig'', stelde Koenders. De minister wees verder op de noodzaak van een politiek verzoeningsproces geleid door de Afghaanse regering. "De strijd tegen de Taliban kan alleen gewonnen worden als de Afghaanse regering steun van de hele bevolking krijgt bij de opbouw van het land. Politieke geschillen met tegenstanders moeten worden overwonnen. Er is geen militaire oplossing van het conflict met de Taliban, ook niet in Uruzgan'', zei hij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    koenders wordt kritisch ,het is wel belasting geld van de nederlanders

Of registreer je om te kunnen reageren.