Home

Achtergrond 2 reacties

Koeien zijn langer onderweg dan nodig is door regels

De huidige regelgeving voor veevervoer voldoet niet. Zij verslechtert het welzijn van dieren eerder dan dat zij het verbetert. Dat vindt Harry Camps, die veetransporteur is. Je helpt dieren volgens hem echt door hen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen

Het dierenwelzijn is sinds de MKZ-crisis in 2001 flink minder geworden. Zinnige en onzinnige wetgeving is gekomen op het gebied van verzamelen en hygiëne. Bedenk wel dat deze gekomen is in de tijd dat iedere dag die afschuwelijke beelden van dode varkens in grijpers op tv waren.

Ik verhandel en vervoer slachtrunderen van melkveebedrijven. Voor 35 runderen heb ik afhankelijk van het aantal adressen zes tot acht uur nodig om te laden en tweeëneenhalf uur om in Enschede te komen. Ik moet dit met één auto doen, want overladen mag niet. Ik sta voor een onmogelijke taak om dit binnen 8 uur te klaren. De oplossing kan zijn om de auto geschikt te maken voor transport langer dan 8 uur (GPS, drinkwatervoorziening en temperatuurmeting). Met zo’n auto mag je twee keer negen uur rijden met een uur rust.
De huidige verzamelregels sturen naar deze dieronvriendelijke oplossing. Arme koeien. Ze zijn veel langer onderweg dan nodig. Hier is het dierenwelzijn ondergeschikt gemaakt aan doorstroming en verkeersveiligheid.

Wordt het niet tijd om dat om te draaien? Geef de dieren waar ze recht op hebben: dierwaardig vervoer. Neem van mij aan dat dieren minder problemen ondervinden van 30 uur langeafstandsvervoer op de snelweg, dan 8 uur verzamelen rondom dorpen met alle drempels en rotondes. Vroeger bracht ik in twee tot drie uur 35 koeien bij mij op stal. Daar sorteerden wij groepjes koeien zonder hoorns, zodat ze in een goeie rangorde in de vrachtwagen kwamen te staan. Nadat de koeien gerust en gedronken hadden, werden ze in de vroege ochtend in de vrachtauto geladen en kwamen ze in tweeëneenhalf uur op hun bestemming aan. Deze mogelijkheden zijn er niet met bijladen onderweg.

Ik zie niet in waarom dit vandaag de dag niet meer zo zou kunnen. Verzamelregels zijn gemaakt om te voorkomen dat een besmettelijke dierziekte zich verspreidt. Zolang er geen dierziekte heerst, komt het gevaar echter uit het buitenland. In ziekenhuizen worden toch ook alleen de van MRSA verdachte patiënten in quarantaine geplaatst en niet alle patiënten?

Binnenkort komt LNV met een aanpassing van de verzamelregelgeving. Daarom wil ik minister Verburg oproepen om deze regels uit het oogpunt van dierenwelzijn zo praktisch mogelijk te maken. Maak het mogelijk om dieren op een diervriendelijke manier te verzamelen en zo snel mogelijk op hun bestemming te brengen. Daar zijn de dieren echt mee geholpen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ans Rotteveel

    Als de mens eens zou ophouden om zijn mede-zoogdieren op te vreten zouden alle vervoersproblemen óók zijn opgelost!

  • no-profile-image

    gert

    volkomen eens met harry camps,ze hebben in den haag geen nuchter boerenverstand .de emotie regeert

Of registreer je om te kunnen reageren.