Home

Achtergrond 350 x bekeken

Knolzetting in Noorden onder druk door droogte

De knolzetting bij pootaardappelen in het noorden van het land kan in gevaar komen als het daar langer droog blijft.

Er zijn wel grote verschillen per perceel. In de rest van het land groeien de aardappelen voorspoedig. Het uitblijven van regen wordt het hardst gevoeld in Noordoost-Friesland en Noord-Groningen, zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij pootgoedhandelshuis HZPC. "De aardappelen beginnen aan de knolzetting. Droogte beïnvloedt de knolzetting."

Hoogenboom vindt het te vroeg om te voorspellen hoe dit de oogst beïnvloedt. "De natuur is onvoorspelbaar. Regen kan nog veel herstellen. Maar als het droog blijft dan kunnen we in theorie minder en dikkere knollen krijgen."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico noemt nog een gevolg van de droogte. "Het beïnvloedt niet alleen de knolzetting. De aardappelen krijgen ook eerder schurft. Maar ik vind het nog te vroeg om de gevolgen nu al in te schatten. Maar je ziet wel dat op sommige plekken de aardappelen al in bloei staan vanwege droogtestress."

Adviseur Albert Koops van Bayer CropScience ziet in het Noorden veel verschil per perceel. "Op zware grond in Groningen kan de knolzetting tegenvallen. Op de lichtere zavelgronden staan de aardappelen er goed bij."

In het Noorden kunnen de telers niet beregenen. Het gebruik van oppervlaktewater mag niet om verspreiding van bruinrot te voorkomen. Het grondwater is te brak. In andere delen van het land staan de aardappelen er beter voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.