Home

Achtergrond 188 x bekeken

Knagen aan de natuur

Minder aankoop, meer boerenbeheer. Dat is de kern van het omslagje in het natuurbeleid dat minister Gerda Verburg deze week aankondigde.

De Kamer staat er niet onwelwillend tegenover, bleek vandaag. Eerder al besloot Verburgs voorganger, Cees Veerman, om sterker in te zetten op agrarisch natuurbeheer. Toen, net als nu, lijken de motieven tweeërlei. Het kan boeren op het land houden en de overheid is naar verwachting goedkoper uit bij het realiseren van natuur voor de Ecologische Hoofdstructuur, die in 2018 klaar moet zijn. Dat paradepaardje van de politiek staat onder druk, nu de provincies te weinig geld hebben voor aankoop en stuiten op tegenstand van de agrarische sector. Die wil niet nog meer grond afstaan. Daar komt nog bij dat het particulier natuurbeheer onvoldoende van de grond komt. De oplossing van Verburg lijkt derhalve sympathiek. Enkele kanttekeningen zijn echter gepast.

Allereerst kan agrarisch beheer lang niet overal uitkomst bieden, omdat sommige natuurdoelen zich slecht verdragen met het uitoefenen van het boerenbedrijf. Belangrijker nog is dat de beloning omhoog moet en de subsidieregeling eenvoudiger, wil Verburg meer boeren weten te interesseren. Dat is geen sinecure, als was het alleen maar omdat Brussel hieraan goedkeuring moet verlenen. Het knagen aan de EHS is begonnen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.