Home

Achtergrond 234 x bekeken 3 reacties

Klimaatconvenant is winst

LTO Nederland heeft met een aantal andere agrarische organisaties vandaag tóch het klimaatconvenant ondertekend met minister Gerda Verburg (landbouw) en haar collega Jacqueline Cramer van milieu.

Zonder LTO was er geen overeenkomst geweest. Het kabinet kon zich nog zo’n fiasco niet veroorloven, nadat dergelijke klimaat- en milieuafspraken met de vervoerssector al strandden. De ministers hebben dus water bij de wijn moeten doen, en LTO heeft handig van die positie gebruik gemaakt.

De organisatie heeft de punten binnengehaald die zij nodig achtte. Zo zijn er toezeggingen over het gebruik van kunstmestvervangers en komende er proefprojecten op dat vlak. Daarnaast zullen er (financiële) prikkels komen voor klimaat- en energie-innovaties in de land- en tuinbouw. Heel concreet is de uitwerking van dit soort afspraken niet, maar duidelijk is wel dat het kabinet tegemoet is gekomen aan deze eisen van LTO.

Gezien de vele afhakers, waaronder de bonden NMV, NVV en NAV, dreigde het convenant te mislukken. Alleen al het feit dat er 25 versies voor nodig waren om een akkoord te bereiken, geeft aan hoe moeizaam het proces is verlopen. Zonder convenant had niet alleen het kabinet een probleem gehad, maar ook de land- en tuinbouw. Die had dan het imago gekregen zich niet in te willen spannen voor het milieu. Het convenant is dus, ondanks terechte kanttekeningen, pure winst.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jammer van de

  Juist, dus weer een fout van het AD. Zitten daar eigenlijk nog wel boerenliefhebbers ?? Feit is gewoon dat er geen draagvlak is (lto heeft bij langena geen meerderheid )en dat gaat het convenant gewoon niet door, punt uit.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Winst?????????????
  Landbouw is WEER de verliezer.

 • no-profile-image

  jac

  Klimaatconvenant? weer dagen vergaderd over deze onzin zeker, het mag wat kosten.......
  Hou toch eindelijk eens op met dat gezeur over klimaatverandering door CO2 dit bestaat helemaal niet, maar is een door de politiek wereldwijd verzonnen fabel waarmee je extra heffingen kunt verkopen en waarmee ja als bedrijf extra marketing kunt bedrijven onder het mom van kijk eens hoe schoon ik ben!
  Dat LTO uberhaupt tijd heeft genomen om zich met deze onzin bezig te houden......

Of registreer je om te kunnen reageren.