Home

Achtergrond 319 x bekeken 20 reacties

Kleinere prijsstijging melk

De leidende supermarkten in Duitsland komen hun toezeggingen over prijsverhoging van melk niet na.

Voorzitter Romuald Schaber van de Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) legt de schuld bij Aldi. Aldi beperkt de verhoging van de winkelprijs tot 7 cent per liter in plaats van de aangekondigde 10 cent.

De concurrenten Edeka, Lidl, Rewe en Tengelmann voelen zich gedwongen dit voorbeeld te volgen. Ook de toegezegde verhoging van de boterprijs met 20 cent per pakje komt niet van de grond.

De BDM is woedend. De bond blies juist na de toezegging van de supermarkten de leverstaking af. "We hebben in het geheel geen begrip voor het spelletje van Aldi", reageert Schaber. "Wij zullen de strijd snel weer hervatten als niet aan onze eisen wordt voldaan."

De Deutscher Bauernverband (DBV) legt eveneens de verantwoordelijkheid voor het verdere verloop bij Aldi. De bond noemt het een belediging voor de melkveehouderij dat deze discounter de boterprijs niet verhoogt.

De supermarkten hebben toegezegd dat zij de prijsverhogingen in de winkels onverkort zullen doorgeven aan de veehouders. Hoe en wanneer dat zal gebeuren is onduidelijk.

Sieta van Keimpema, voorzitter van Dutch Dairymen Board, verwacht dat er weer acties in Nederland komen als de Duitse melkprijsstijging niet doorgaat. Zij gaat er vanuit dat ook de Nederlandse melkprijzen stijgen als Duitse melkveehouders meer geld voor hun melk krijgen. "De actiebereidheid onder Nederlandse melkveehouders is nog steeds erg groot, zeker als de melkprijs niet omhoog gaat", zegt zij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DK

  Aldi wil het onderste uit de kan. Leveranciers en werknemers worden uitgeknepen. Dat heeft het altijd gedaan en zal het altijd blijven doen. Consumenten die bij de Aldi kopen houden dit systeem in stand. Zij zijn feitelijk verantwoordelijk.

 • no-profile-image

  detukker

  Zie hebt gistern verleuren,dat weet ie toch ok wa?

 • no-profile-image

  melkboer

  Het grootste gevaar voor ondernemers is als wetenschappers zich uitlaten over ecomomische perspectieven van een sector waarbij ze gebruik maken van de term "wetenschapper" om een stelling te poneren. Beste wetenschapper, graag een verwijzing naar het betreffende rapport, en een diepgaande uitleg wat het verschil is tussen koe/geitenmelk v.w.b. zuur/base verhouding in het lichaam. En als u toch iets wil onderzoeken, dan zoek eens uit waarom bij eskimo's geen kanker voorkomt en in de rest van de wereld wel. En ter aanvulling; hoe ouder de mens wordt, hoe groter statistisch gezien de kans dat hij overlijdt aan een ziekte i.p.v. ouderdom.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Beste wetenschapper uit Wageningen.
  (wetenschapper.............. tsja,)
  Links op je toetsenbord zit de Caps Lock toets. Het lijkt erop dat u deze ingedrukt heeft. Zou u deze voortaan willen uitzetten als u een bericht typt.
  Wat met hoofdletters typen staat voor digitaal schreeuwen, en van schreeuwerds, daar houden de meeste mensen niet van.
  Hopelijk snapt u nu hoe het werkt, anders is er vast wel iemand bij u op de afdeling die het u kan uitleggen.

 • no-profile-image

  Jan

  www.aldi-essen.de : Aldi betaalt bij de inkoop 10 cent meer aan de leverancier. De consument hoeft "slechts" 7 cent meer te betalen. Aldi geeft dus 3 cent van z'n marge op ... zeer gul van Aldi, of niet soms ?

 • no-profile-image

  andere tukker

  Tukker ie weet toch wel wanneer at duutsers altied wint.........in de letst minuut

 • no-profile-image

  andere tukker

  'T is nog nich veurbie

 • no-profile-image

  geit

  laat die weten schaper zn bek toch houden die lult als een geit zonder kop
  en bemoei je toch met dingen waar je echt verstand van hebt zelfs dat betijfel
  ik

 • no-profile-image

  Margje

  Wat zit die wetenschapper toch uit zijn nek te kletsen dat melk niet goed zou zijn mijn vader is 93 jaar geworden en heeft altijd melk gedronken en 's zomers zelf als hij klaar was met melken ging de emmer op het hek en dronk hij minstens een halve liter per keer.

 • no-profile-image

  wetenschapper

  DE BOEREN PRIJZEN ZICH ZO UIT DE MARKT! MISSCHIEN MOETEN ZE MAAR STOPPEN MET MELKEN, KOEIEN VERKOPEN ALS DE KOSTPRIJS HOGER IS DAN LEVERPRIJS EN OVERGAAN OP TOLERANTERE GEITENMELK; DIE MELK IS OOK BETER VOOR DE MAAG.
  DOOR TE VEEL MELK TE DRINKEN, KOMT DE BASE/ZUURVERHOUDING IN HET LICHAAM IN GEVAAR, MET VERHOOGDE KANS OP ONTWIKKELING VAN KANKERCELLEN, VANDAAR HET ZEER GROTE PERCENTAGE KANKERGEVALLEN IN DE WESTERSE WERELD.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Andere tukker we wachten rustig wat er nu weer gaat gebeuren,zie hebt oe mooi in tuk pist.........

 • no-profile-image

  melker

  Er worden nog veel meer dingen gemaakt van melk beste wetenschapper

 • no-profile-image

  De Tukker

  We zijn nog geen week verder en het hele gedonder begint weer van voren af aan,we hadden net een extra bankrekening geopend anders kon al het melkgeld er niet bij op, weer te hard van stapel gelopen.

 • no-profile-image

  ik

  geef die marge ook maar aan de poducent dan beuren we al weer 3 cent meer
  word het gat tussen de kosten en de opbrengsten alweer wat kleiner

 • no-profile-image

  melklatenloper

  ik zou de melk maar weer onmiddelijk de put in laten lopen,wat denken Aldi en soortgenoten wel?? beloofd is beloofd. laat weglopen die handel !!!

 • no-profile-image

  andere tukker

  Neem van mij aan dat wanneer er weer aktie gevoerd moet worden, hier de bereidheid nog groter zal worden. Aldi gooit nu zout in de wonden die bij de boeren nog meer kwaad zal zetten.

 • no-profile-image

  Antoon

  waarschijnlijk mág het niet eens wat de supermarkten wilden doen, is zon afgesproken prijsverhoging eigenlijk niet PRECIES hetzelfde als wat de Nederlandse bierbrouwers gedaan hebben? het enige verschil is dat niet zij, maar iemand anders er van profiteert...

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Andere tukker proficiat met de 1-0 overwinning,wat is het toch stil bij de ddb/nmv ,wat is daar toch LOOS?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Wat een dom verhaal van die wetenschapper. We hebben het hier over financiele zaken, niet of koemelk beter of slechter is als schapemelk. Bier is ook slecht, maar daarom financieel gezien wel een leuke markt.
  Maar die artikel doet me denken aan die leus: Schade Deutschland, alles ist vorbei...

 • no-profile-image

  Clemmy

  Wat jammer dat mensen zo op elkaar reageren. Als je een mening hebt, zet die dan correct hier neer en anders beter niet. Burgers lezen ook hier en denken de boeren hebben een grote b.., zijn onbeschoft en verspillen melk...
  Zorg voor je dieren en vergeet niet dat we ruim 9 cent meer beuren als vorig jaar om deze tijd. Het is krap gezien de investeringen en hoge voerkosten...Maar als je goed op je tellen let en op je veestapel...Is het geen bar slechte tijd voor ons.
  Ook weet ik heel goed dat de melkprijs niet spectaculair is. Integendeel.
  Maar soms moet je je adem even inhouden en ludieke acties voeren..dat kan geen kwaad.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.