Home

Achtergrond

Kant wordt nieuwe fractievoorzitter SP

Agnes Kant wordt de nieuwe fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP).

Zij is de enige binnen de fractie die zich kandidaat heeft gesteld, zo heeft een woordvoerder van de partij donderdag gezegd. Tot 12 uur konden kandidaten zich voor de functie melden.

Ook nu er maar één kandidaat is, zullen de 25 leden van de SP-fractie volgens hem vrijdag tijdens een fractieberaad stemmen over de benoeming. Kant zal Jan Marijnissen opvolgen, die het na veertien jaar om gezondheidsredenen rustiger aan wil doen. Hij blijft nog wel lid van de fractie en voorzitter van de partij.

Kant verving Marijnissen vorig jaar ook al toen hij vier maanden door een hernia was uitgeschakeld. Andere potentiële kandidaten, zoals Jan de Wit, Harry van Bommel en Ronald van Raak wilden zich niet in de strijd werpen of hebben geen ambities voor het voorzitterschap, zo lieten zij al weten.

Kant zit sinds 1998 in de Tweede Kamer, waar zij zich vooral bezighoudt met de gezondheidszorg. Uit een opiniepeiling woensdag van TNS NIPO, in opdracht van RTL4, bleek dat zij verreweg favoriet was voor de functie. Bijna vier op de tien ondervraagden (39 procent) noemt haar naam. Op de tweede plaats stond Van Bommel met 6 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.