Home

Achtergrond

Jan Marijnissen treedt af als fractievoorzitter SP

Jan Marijnissen treedt om gezondheidsreden af als fractievoorzitter en politiek leider van de SP.

Dat heeft Marijnissen vandaag bekendgemaakt. Hij blijft Kamerlid. Er is nog geen nieuwe fractievoorzitter gekozen. Leden van de SP-fractie kunnen zich tot donderdag twaalf uur kandidaat stellen voor de functie. Vrijdag kiest de fractie de opvolger van Marijnissen. Hij spreekt geen voorkeur uit.

Marijnissen was veertien jaar fractievoorzitter, van 1994 tot 2008. Hij zei dat het een emotioneel moment was toen hij de fractie dinsdagochtend informeerde. Zijn bekendmaking aan de fractie heeft "enige ontzetting teweeg gebracht''.

Marijnissen noemde het een stap terug waar hij ongetwijfeld aan moet wennen. Maar na vier hernia's en vorig jaar vier maanden plat liggen, vond hij de baan toch te zwaar. "Ik ga het iets rustiger aandoen.''

Ondanks de recente daling van de SP in de peilingen zegt Marijnissen met een goed gemoed afscheid te nemen. "Het dieptepunt ligt achter ons'', stelt hij.

Hij wil zijn ervaring als Kamerlid gebruiken om jonge collega's te ondersteunen, en gaat onderzoek plegen naar "de problemen van de 21e eeuw zoals globalisering, vergrijzing en de toekomst van de publieke sector''.

Premier Jan Peter Balkenende betreurt dat Jan Marijnissen moet terugtreden als fractievoorzitter. Hij prijst de voorman van de SP om diens inzet en betrokkenheid. Marijnissen wist de "SP een eigen gezicht te geven'' en hij heeft die partij op de kaart gezet, aldus Balkenende.

Het is een grote verandering voor de Tweede Kamer dat Marijnissen stopt als fractievoorzitter. "Marijnissen is de belichaming van de SP.'' Dat zei zijn VVD-collega Mark Rutte in een reactie. "Marijnissen heeft jaren lang de Tweede Kamer gedomineerd vanuit de oppositie'', zei Rutte. Hij noemde het verder erg vervelend dat de SP-leider moet opstappen om gezondheidsredenen.

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob is verrast door het terugtreden van Marijnissen. Hij noemde het een "prestatie van formaat'' dat Marijnissen de SP sinds 1994 tot een grote partij heeft gemaakt. Volgens Slob is de opvolging om die reden ook nog een hele klus. "Als zo iemand terugtreedt, verdwijnt er toch ook iets.''

De PvdA heeft "oprecht respect'' voor de beslissing van Jan Marijnissen om terug te treden als fractievoorzitter. "Wij weten als geen ander hoe het is een fractievoorzitter te zien aftreden wegens gezondheidsredenen.'' Dat zei een woordvoerder van de PvdA-fractie. Die partij hoorde in april dat fractievoorzitter Jacques Tichelaar had besloten zijn functie neer te leggen na een zware operatie.

Het vertrek van Marijnissen als fractievoorzitter betekent een groot gemis voor de linkse politiek en voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Dat heeft collega Femke Halsema van GroenLinks op haar weblog geschreven. Halsema noemt SP-leider Marijnissen een politiek instituut. "In mijn politieke leven waren er altijd twee zekerheden'', aldus Halsema. "Het CDA regeert en Marijnissen leidt de SP.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.