Home

Achtergrond 173 x bekeken

Inkoopsamenwerking groentetelers beperkt

Terwijl er door groentetelers aan de verkoopzijde steeds meer wordt samengewerkt, is de samenwerking op het gebied van inkoop beperkt.

Dit blijkt uit het onafhankelijk onderzoek van Van Es Marketing Services onder groentetelers in Nederland. Terwijl bijna de helft van de groentetelers samenwerkt op het gebied van verkoop, koopt de overgrote meerderheid (81 procent) van de ondernemingen geheel zelfstandig in.

Men heeft op jaarbasis gemiddeld 5 regelmatige leveranciers van tuinbouwbenodigdheden en cultivars. Het afgelopen jaar heeft men 3,5 procent van de regelmatige leveranciers afgestoten. Ondermaatse service en ondeskundig personeel vormen een belangrijk motief voor het verbreken van een relatie met een leverancier. Dit heeft veelal betrekking op onenigheid, het niet nakomen van afspraken en slecht persoonlijk contact met de leverancier.

Bij het kiezen van een nieuwe leverancier speelt de prijsstelling (inkoopprijs) en het assortiment een vooraanstaande rol. Onder het assortiment vallen naast de productkwaliteit ook nieuwe producten en cultivars. Aan het onderzoek onder groentetelers hebben 200 eigenaren van ondernemingen in de groenteteelt deelgenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.