Home

Achtergrond 154 x bekeken 1 reactie

Inflatiespook waart weer rond

"Een onwelkome gast is terug. Hoe eerder hij wordt verjaagd, hoe beter.'' Zo formuleerde hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank zijn zorgen over de oplopende inflatie.

Centralebankpresident Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) liet vandaag doorschemeren mogelijk volgende maand de rente te verhogen om de inflatie in te dammen.

De beleidsmakers van de ECB maken zich al maanden zorgen over de prijsstijgingen die het gevolg zijn van oplopende olie- en voedselprijzen. Donderdag liet de ECB haar rentetarief, waarmee zij de inflatie kan beïnvloeden, nog ongemoeid.

In Nederland is de inflatie inmiddels verder opgelopen naar het hoogste niveau sinds maart 2003. De consumentenprijzen stegen in mei met 2,3 procent, zo bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral voeding en energie droegen bij aan de stijging van de consumentenprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder zijn voedingsmiddelen 6,3 procent duurder geworden. De prijs van benzine steeg 7,2 procent, de prijs van diesel zelfs 32 procent. Hierdoor werd het gebruik van de auto 8,2 procent duurder.

Ook de prijzen in de horeca lopen op. Ten opzichte van mei 2007 was een bezoek aan een restaurant, café of kantine 4,3 procent duurder.

Vergeleken met de rest van Europa lijkt het in Nederland nog mee te vallen. Het prijsniveau in de vijftien landen van de eurozone in mei steeg gemiddeld 3,6 procent, zo bleek donderdag uit cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau.

De Rabobankeconomen denken echter dat dit voor Nederland de komende maanden gaat veranderen. "Het gevaar dat een opwaartse druk op de lonen en daarmee verdere inflatiedruk ontstaat, is levensgroot aanwezig'', aldus de bank. Volgens de economen moeten de centrale banken, waaronder de ECB, dit voorkomen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dure olie betekent inflatie,de voedselprijs is gerelateerd aan de olieprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.