Home

Achtergrond 203 x bekeken

Inflatie bezorgt economen kopzorgen

De Nederlandse geldontwaarding was de afgelopen maanden aanzienlijk lager dan in de rest van Europa. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is dit spoedig voorbij en stevenen we af op een relatief hoge inflatie van 3,4 procent in 2009.

In combinatie met een traag groeiende economie (1,4 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar, aldus de DNB) staat de koopkracht van consumenten onder druk. Belangrijkste reden: de sterk gestegen olieprijs is volgens de DNB nog nauwelijks verwerkt in elektriciteitstarieven.

Ook gestegen prijzen van agrarische grondstoffen (6 procent) zijn nog niet volledig ingeprijsd. Tenslotte stijgen de lonen conform recent gesloten cao’s met gemiddeld 3,5 procent. De Oeso schreef eerder dat minder dan 2,5 procent loonstijging wenselijk is. Jürgen Stark, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), zei tegenover The Financial Times dat de bankiers gealarmeerd zijn. Dit betekent mogelijk dat de rente zoals analisten verwachten met een kwart procentpunt stijgt tot 4,25 procent. Vooralsnog verstrekken banken volgens een peiling van de DNB nog altijd 16 procent meer krediet, hoewel de kredietcrisis nog niet voorbij is.

In een gisteren gepresenteerd rapport stelt hoofdeconoom Lex Hoogduin van Iris Research, een onderdeel van Rabobank, dat inflatie de komende decennia gemiddeld hoger zal zijn dan in het verleden. Voorlopig piekt de inflatie in de eurozone volgens financieel dienstverlener Lehman Brothers in augustus met 3,9 procent. Dat is hoger dan de 2 procent die de Europese ECB nastreeft.

Gevreesd wordt voor stagflatie. Bij dit fenomeen gaat teruglopende economische groei samen met stijgende prijzen: een vicieuze cirkel. Een lastig te bestrijden fenomeen, gezien de tien jaar die de Japanse economie sinds 1991 nodig had om te herstellen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.