Home

Achtergrond 174 x bekeken 3 reacties

Industrielanden berusten in hoge olieprijs

De grote industrielanden lijken voorlopig te berusten in de hoge prijzen die zij betalen voor olie. Zondag riepen zij in ieder geval het oliekartel OPEC niet op de olieproductie te verhogen.

Op een bijeenkomst van de ministers van Energiezaken van de G8 in het Japanse Aomori werd de nadruk gelegd op efficiënter omgaan met energie en op de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen.

De G8-top, bijgewoond door bewindslieden van de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Rusland, vond plaats op een beladen moment. Vrijdag steeg de prijs van een vat olie met meer dan 10 dollar naar een recordniveau van boven de 139 dollar.

Voor olie wordt nu al 44 procent meer betaald dan begin dit jaar en het dubbele van een jaar geleden. Consumenten merken dit aan een hogere energierekening en aan hogere prijzen aan de pomp. Ook bedrijven worden met hogere kosten geconfronteerd. Vooral transportbedrijven en vissers zijn in het nauw gekomen.

"Op de korte termijn zijn er maar weinig oplossingen'', verklaarde de Amerikaanse minister van Energie, Sam Bodman, dit weekeinde berustend. Volgens zijn Canadese collega Gary Lunn moet er meer worden geïnvesteerd in technologieën die de afhankelijkheid van olie verminderen.

De Australische minister Kevin Rudd had de G8 er nog toe opgeroepen "een brander'' onder de OPEC te zetten, om het oliekartel te dwingen tot een hogere productie, maar daarvan was in de slotverklaring van de G8-ministers niets terug te vinden. Dat was ook niet zo vreemd, gezien de diverse belangen van de aanwezige bewindslieden. De Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld als 's werelds grootste olieconsument gebaat bij een lagere olieprijs, terwijl Rusland als olie-exporteur juist veel verdient aan olie.

Bovendien hebben vertegenwoordigers van de OPEC herhaaldelijk verklaard dat zij de markten niet meer onder controle hebben. Speculanten zouden met geleend geld de prijzen sterk opdrijven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wouter doet er per 1 juli nog een schepje bovenop en is wel tegen energie uit biomassa want dat is concurrentie voor hem

 • no-profile-image

  Olieboer

  Mm, er wordt door alle betrokkenen lekker aan verdiend, kijk enkel naar het hefboom effect voor onze Wouter.
  Daarnaast hebben de olieboys zoveel geld in die flutbankiers gestoken dat we nu eigenlijk niets meer te vertellen hebben.....
  Laten we oproepen tot een oil koopboycot... wie heeft dan de grootste pijn? Juist ja... Woutertje.

 • no-profile-image

  a nonymus

  olieprys is niet dramatisch. U$D /EUR 1.57 olie U$D 140
  dus olie is nog geen EUR 90. als EUR en U$D pariteit hebben, dan kunnen de paniek verhalen echt losbreken. ten onrechte overigens. de olie is minder goedkoop dan geweest, maar wat is er eigenlyk gebeurd? bewuster omgaan met eindige grondstoffen is toch geen te betreuren ontwikkeling? en vernieuwende technieken beginnen uitbroeden is lovenswaardig. het is alleen jammer, dat men tot de conclusie moet komen, dat het by de huidige oliepryzen nog niet uitkan. en alles wat op het land groeit kan nog steeds goedkoper uit olie gemaakt worden. hoezo olie is onbetaalbaar? er is blijkbaar nog geen evenwicht gevonden. 34seat

Of registreer je om te kunnen reageren.