Home

Achtergrond 2 reacties

Illegale arbeid landbouw onder landelijk gemiddelde

Het percentage illegale arbeid is in de land- en tuinbouw voor het eerst onder het landelijk gemiddelde gekomen.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Arbeidsinspectie (pdf). De landbouw was altijd een probleemsector op het gebied van illegale arbeid.

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen aangetroffen dan in de jaren ervoor. Het aantal overtredingen daalde in 2007 naar 18 procent van de geïnspecteerde bedrijven. Vorig jaar was dit nog 23 procent. In de land- en tuinbouw daalde het percentage naar 13 procent.

De daling komt voor een belangrijk deel door het vrije verkeer van werknemers in de EU, waardoor onder meer Polen hier legaal kunnen werken. Het controlebeleid, met hoge boetes, en de inspanningen van de sector zelf om illegale arbeid tegen te gaan dragen hier aan bij.

In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro aan boetes uit wegens illegale arbeid. De inspectie schreef vorig jaar ook voor 6 miljoen aan boetes uit wegens tekortkomingen in de arbeidsomstandigheden. Het aantal aangetroffen overtredingen ligt op 55 procent en is al jaren stabiel.

Dit jaar vinden speciale controles plaats bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken, zoals Polen. In de land- en tuinbouw wordt bij de controles extra aandacht besteed worden aan onderbetaling.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Erik van der Arend

    Kunt u dit bericht even doorsturen aan de redactie van het AD. Onlangs werd er groots uitgehaald op de voorpagina met andere berichten betreffende dit thema.

  • no-profile-image

    cmvgjdlyxii

    MILoQx acdosksbqsyp, [url=http://vkwoystdjmdk.com/]vkwoystdjmdk[/url], [link=http://gbymjuyspvfd.com/]gbymjuyspvfd[/link], http://lypzsvvwoljv.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.