Home

Achtergrond 208 x bekeken

Ieren stemmen over EU-verdrag

De Ieren geven vandaag in een referendum hun mening over het nieuwe verdrag van de Europese Unie, het zogeheten Verdrag van Lissabon.

Hoewel de Ieren nog geen 1 procent van de bevolking van de EU vertegenwoordigen, kunnen zij met een nee de overeenkomst voor de hele EU tegenhouden.

Volgens de laatste opiniepeilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders. Een derde van de Ieren gaf aan het nog niet te weten. Ierland is de enige EU-lidstaat die een referendum houdt.

Een Iers nee zou een nieuwe crisis betekenen voor de slepende pogingen de instituten van de unie een stevige juridische basis en meer gezag te geven. Het verdrag kan pas in werking treden als alle 27 lidstaten de afspraken hebben geratificeerd. Het Verdrag van Lissabon is de opvolger van het Verdrag van Rome, dat in 2005 als zogenoemde Europese grondwet werd verworpen in referenda in Nederland en Frankrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.