Home

Achtergrond 379 x bekeken 12 reacties

Hoogste tarweprijs in 25 jaar

CZAV betaalt voor maaltarwe van de oogst van vorig jaar 230 euro per ton, exclusief btw.

Voertarwe komt op een eindprijs van 222 euro per ton. Het zijn de hoogste tarweprijzen in 25 jaar, zegt adjunct-directeur Ko Francke.
Hij tempert het enthousiasme. ”Telers hebben sindsdien te maken met fors hogere kosten, onder andere voor gewasbescherming, bemesting, arbeid en energie.”

De eindprijs van oogst 2006 was €132,50 per ton tarwe. Toen maakte CZAV geen onderscheid tussen voer- en maaltarwe omdat vrijwel alle tarwe van maalkwaliteit was.

CZAV is erg tevreden over de eindprijzen, maar Francke plaatst er wel een kanttekening bij. ”Er zijn minder kilo’s van een hectare geoogst. CZAV heeft vorig jaar 240.000 ton graan ingezameld. Dat is 18 procent minder dan van oogst 2006.”

Het verkoopseizoen is moeilijker geweest dan in voorgaande jaren, zegt adjunct-directeur Francke. ”Er waren veel prijschommelingen en er lag een groot verschil tussen de noteringen op de termijnmarkten en de effectieve markt. Dat komt door het speculatieve karakter van de markt. Dat maakt het lastig de markt goed te beoordelen. Desondanks zijn onze telers tevreden over de eindprijzen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P.Geurs

  Dus voor 25 jaar terrug was deze prijs normaal?
  Bij een normale inflatiecorrectie zou hij iedere 20 jaar moeten verdubbelen en nu dus meer dan 2x zo hoog moeten zijn.
  Toen ik laatst ging tanken had ik er geen moeite mee gehad als ik de prijs van 25 jaar terrug had moeten betalen.
  Denk daar maar eens over na.

 • no-profile-image

  boer mieras

  groningse boer dan moet je 40 jaar terug wel steenrijk geworden zijn van je tarwe de kosten waren toen 15% van wat ze nu zijn en een trekker chauffeur verdiende 500 gulden per maand dus reken maar uit

 • no-profile-image

  Arend

  Veel akkerbouwers waren van plan hun wintertarwe met drijfmest te bemesten maar werden stopgezet door AID want er was iets niet goed geloof ik.De grond was te hard of de mest vloeide te veel uit.Wat een flauwekul allemaal...

 • no-profile-image

  boer

  Deze prijs ontvingen we voor 30, 40 jaar geleden toch ook? De kosten wel vertienvoudigd en men betaald een jaar te laat uit. Wie lacht hier het laatst? De boer niet, die heeft misschien de kostprijs ontvangen en niet meer.

 • no-profile-image

  melkboer

  Boer Mieras, met jouw opmerking kunnen we niks. Blijkbaar ben je vergeten dat het areaal wat per bedrijf geoogst werd veel kleiner was. Maar beantwoord me de vraag eens hoe het mogelijk was dat de verwerker toen wel fl 0.50 per kilo kon betalen terwijl de koopkracht van de gulden (inmiddels euros) gigantisch is afgenomen? En de tweede vraag; als de grondstof tarwe de laatse 30 jaar niet in prijs is gestegen, waarmee rechtvaardigt men dan de prijsstijgingen van alle voedselprodukten in de winkel? Toegenomen kosten? Onzin, ik gooi de bal dan terug; moeten ze bij de verwerkers en supermarkten beter op de kostprijs letten, zoals ook ons wordt tegengeworpen. Grappig maar tenenkrommende dat alles en iedereen kostenstijgingen mag doorberekenen behalve de producent in de agrarische sector

 • no-profile-image

  vd berg

  Goed gezien melkboer, ben het helemaal met jouw eens dat de linkse media in nl de grootste bedreiging is.

  Daarnaast kunnen de akkerbouwers inderdaad wel meer dierlijks mest op hun gebruiken, ook voor de granen. Als nu alle boeren die kunstmest kopen, worden verplicht om op alle grond die zij in gebruik hebben minimaal met 20 kuub varkensmest te bemesten, is het mestprobleem verleden tijd, en de mebestings kosten lopen dan wel terug.

 • no-profile-image

  boer mieras

  de meeste boeren kunnen zeker wel kosten besparen tegenwoordig rijd bijna iedere boer zelf met een maaidorser ,dat is omgerekend vele malen duurder dan de loonwerker inschakelen die komt met goed materiaal die machines van de boeren zijn meestal oude rommel

 • no-profile-image

  melkboer

  Hier zie je weer de slechte kwaliteit van (agrarische) berichtgeving. Goedkope koppen boven artikelen. Van inflatiecorrectie heeft men blijkbaar nooit iets begrepen, wel van goedkope stemmingmakerij.
  Ik blijf het herhalen, de media met haar selectieve berichtgeving is de grootste bedreiging voor de agrarische sector.

 • no-profile-image

  W Rotter

  Wat is dan de netto prijs geweest voor de CZAV teler? Zijn hier de kosten al van af?

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste boer Mieras, jouw opmerking, al of niet terecht, is geen antwoord op de vragen.

 • no-profile-image

  PUTTEN

  HOEZO HOGERE KOSTEN VOOR BEMESTING? NEDERLAND IS VRIJWEL HET ENIGE LAND TER WERELD WAAR DE BEMESTING GRATIS IS OF MET GELD TOE EN DAN HEB JE OOK NOG DAARVOOR DIERLIJKE MEST IN PLAATS VAN DE GASVRETENDE CHEMISCHE MEST .

 • no-profile-image

  nergens

  Ha die Putten uit Deurne. Tarwe telen met organische bemesting. Leuk. Moet je toch eens akkerbouwer worden en kijken hoe je dat voor elkaar krijgt op het goede moment. Dan bedoel ik geen akkerbouwer uit Deurne, maar uit een doorsnee akkerbouwgebied. Als alle veehouders met grasland aan de beurt zijn geweest om hun land te bemesten komen de akkerbouwers om de gaten te vullen. Veelal niet op een moment dat ze dat nog willen of kunnen. Was alles maar zo simpel. Je vindt blijkbaar dat akkerbouwers genoeg verdienen. Kunstmest zal altijd nodig zijn om een optimaal tarwegewas te telen, en als jij niet ziet dat andere kosten fors zijn toegenomen (grond, mechanisatie, lasten, gewasbescherming en arbeid) dan leef je nog in het jaar 0. Je gebruikt wel erg groene argumenten (gasvretende chemische mest) dat ik je ervan verdenk een mistroostig type te zijn (met het gros van de veehouders kan ik overigens prima door een deur), of een groene radicaal met 0% kennis van de realiteit.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.