Home

Achtergrond 157 x bekeken

Hond gekloond om kanker te ruiken

Koreaanse biotechnologen hebben voor het eerst ter wereld een hond gekloond die bij mensen mogelijk kanker kan ontdekken.

De puppies komen van een zwarte labrador retriever die speciaal is getraind om met haar scherpe neus kankercellen op te sporen, meldde het Koreaanse persbureay Yonhap vandaag.

De moeder kon door een ziekte zelf geen puppies meer baren. Door haar foetussen te klonen, hoopt de Japanse opdrachtgever het onderzoek naar dergelijke honden te promoten. De dieren zijn te koop voor 500 miljoen won (ruim 300.000 euro).

Wetenschappers geloven dat kankercellen een speciale geur verspreiden die niet aanwezig is in gezonde cellen. Theoretisch gezien zouden honden die moeten kunnen oppikken uit bijvoorbeeld adem of urinemonsters. Op deze manier zou in een vroeg stadium bijvoorbeeld long-, borst- en prostaatkanker ontdekt kunnen worden.

Korea loopt wereldwijd voorop in het klonen van dieren. Hetzelfde team dat in 2005 voor het eerst een hond kloonde - de Afghaanse windhond Snuppy - zit ook achter de gekloonde retrievers.

Zij hebben een commercieel bedrijf opgericht dat in opdracht dieren kloont. Eerder dit jaar kloonden ze zeven honden voor de internationale luchthaven van Seoul. De dieren zijn makkelijker dan soortgenoten te trainen om met hun gevoelige neuzen drugs op te sporen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.