Home

Achtergrond 230 x bekeken

'Hogere premie nodig voor brouwgerst'

Om te zorgen dat voldoende brouwgerst wordt geteeld in Nederland, moet de premie omhoog.

Anders kiezen akkerbouwers liever voor wintertarwe. De prijzen van tarwe blijven de komende jaren op een hoger niveau dan de afgelopen jaren.

De hogere graanprijs betekent meer concurrentie voor brouwgerst, zei Richard Rolink, manager bij graanhandelsbedrijf Schouten Ceralco, vanochtend op een themadag in Oosterhout van het Nederlandse Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem). "Als brouwgerst 10 procent minder kilo’s oplevert per hectare dan wintertarwe, moet je dat compenseren. Bij een graanprijs van 100 euro per ton volstaat dan een premie van 10 euro. Maar bij een tarweprijs van 200 euro moet de premie al 20 euro bedragen."

Daarnaast levert de teelt van brouwgerst de akkerbouwer meer risico op. Als de gerst ongeschikt blijkt om te mouten, dan vervalt de premie terwijl de akkerbouwer minder kilo’s heeft geoogst. Rolink: "Het risico moet ook worden verrekend. Dat betekent nog eens 5 tot 10 euro extra per ton."

Rolink verwacht niet dat de tarweprijzen snel gaan dalen. "We hebben de krapste graanmarkt in tientallen jaren. Van de laatste tien jaar zijn er acht jaren geweest waarin wereldwijd meer graan is verbruikt dan geproduceerd. Gezien de vraag van graan voor bioethanol, de stijging van de welvaart en de bevolkingsgroei blijft de graanmarkt de komende jaren krap. Dat bepaalt of akkerbouwers zomergerst willen telen. Ook zij gebruiken een rekenmachine om te bepalen wat voor hen het aantrekkelijkst is."

Rolink denkt dat de arealen brouwgerst in de EU en Canada stabiel blijven. "In de VS krimpt het areaal door de hoge mais- en sojaprijs. In Argentinië stijgt het areaal vanwege de marktbescherming en de stijgende vraag in eigen land. Ook in Oekraïne en Rusland groeit de vraag naar brouwgerst doordat mensen meer bier drinken. In Australië blijft het areaal stabiel, maar de oogst wisselt sterk per jaar door droogte."

Of registreer je om te kunnen reageren.