Home

Achtergrond 200 x bekeken

Hogere olieprijs leidt tot vrees stagflatie

Slecht nieuws voor boeren, vissers en transporteurs: voorlopig hebben olieprijs en gasprijs hun top nog niet bereikt.

Het Russische Gazprom, verantwoordelijk voor een kwart van de Europese energielevering, verwacht de komende achttien maanden een verdubbeling van de olieprijs tot 250 dollar (162 euro). Deze week daalde de olieprijs in de VS van 140 (90 euro) naar 131 dollar (85 euro) om vervolgens weer te stijgen. Dit kwam vooral omdat de dollar enkele centen terrein won ten opzichte van de euro. Een euro is nu 1,55 dollar waard en dit kan volgens analisten de komende week verder dalen.

De inschatting van Gazprom bevestigt een eerdere schatting van 150 dollar nog deze zomer, door investeringsbank Goldman Sachs. Ook concurrent Merrill Lynch en de Iraanse regering kwamen tot een soortgelijke conclusie. Economen vrezen voor stagflatie: een samengaan van inflatie en stagnerende economische groei, iets waar het Centraal Planbureau op speculeert.

Volgens Charles Kalshoven, hoofdeconoom van het Postbank Economisch Bureau, is het zover nog niet: "De term komt uit de jaren zeventig toen de economische groei stagneerde en tegelijk de inflatie opliep. In het verleden ging een stagnerende groei gepaard met een dalende vraag naar olie en dus een lagere prijs. Daar is nog weinig sprake van, maar we verwachten dat de zogeheten tweede-ronde-effecten minder zullen optreden. Hierbij moet je denken aan hogere looneisen die de inflatie verder opdrijven."

De Europese Centrale Bank wordt door de hoge inflatie volgens Kalshoven gedwongen de rente te verhogen boven de 5 procent. ECB- voorzitter Trichet hintte eerder op een renteverhoging in juli. Voor het eerst sprak deze week ook de Amerikaanse evenknie zich uit voor een harde aanpak van inflatie. Verdere renteverlaging lijkt van de baan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.