Home

Achtergrond 178 x bekeken 3 reacties

'Hoge olieprijs kalft komende tien jaar af'

De olieprijzen blijven tot en met volgend jaar rond de 100 dollar (64,4 euro) per vat van 159 liter liggen maar dalen daarna gestaag naar 50 dollar (32,2 euro) in 2017.

Dat schrijft ABN Amro Bank in een analyse. De voorspelling van de Amsterdamse bankiers gaat uit van het historisch gemiddelde. De hoge prijs voor ruwe olie is in de ogen van de opstellers vooral het gevolg van een schokbeweging. Zoveel als nu betaald wordt, tussen de 130 en 140 dollar, is voorlopig geen nieuwe norm.

Er is volgens de analyse genoeg olie ondergronds maar de infrastructuur om het bovengronds te krijgen is niet ingesteld op de opkomst van met name China en India. Het toonaangevende financiële magazine Barron’s volgt de analyse.

Volgens Barron’s realiseert de Amerikaanse centrale bank zich dat inflatie een probleem is en gaat ze adequate maatregelen treffen. Agrarische grondstoffen als ook olie en gas zijn in prijs enorm gestegen mede door de zwakke dollar.

Daar komt bij dat Saoedie-Arabië haar productie fors verhoogt, in Irak de olieproductie op gang komt en de Chinese vraag zal verminderen door een 18 procent hogere accijns.

Op korte termijn stelt ABN Amro Bank haar voorspellingen naar boven bij van een gemiddelde prijs van 80 dollar naar een gemiddelde van 109 dollar dit jaar. Volgens jaar zou de prijs 100 dollar bedragen, waar eerder is uitgegaan van 65 dollar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  olieboer

  De olieprijs (energieprijs) zal altijd wel hoog blijven. Er zijn teveel organisaties tussen gekomen die geld verdienen aan energie. Dat worden er alleen maar meer. Ook al gaat de ruwe olieprijs omlaag dan komt er wel een tax op. We zullen er mee moeten gaan leren leven. Of we willen of niet. Helaaaaaas!

 • no-profile-image

  Red Dear

  Deze Bank gaat niet voor niets op in drie andere....
  Is dit het laatste deel van de fabeltjeskrant?

 • no-profile-image

  gert

  wie gelooft dit? Rijkmans Groenink

Of registreer je om te kunnen reageren.