Home

Achtergrond 191 x bekeken

Herziening gevraagd voor alle 'moorden' Lucia de B.

De adviseur van de Hoge Raad, advocaat-genraal G. Knigge, heeft gisteren herziening van de zaak-Lucia de B.gevorderd bij de Hoge Raad.

De vordering die hij maandag indiende, heeft betrekking op alle moorden en pogingen daartoe waarvoor De B. tot levenslang werd veroordeeld, meldde Knigge.

De Hoge Raad moet nog over de vordering van de advocaat-generaal beslissen. Als die wordt toegewezen, moet een gerechtshof dat nog niet over de zaak heeft geoordeeld de zaak opnieuw behandelen.

De adviseur van de Hoge Raad vermoedt dat het hof in Den Haag Lucia de B. zou hebben vrijgesproken van de moord op een baby, als de rechters toen de informatie hadden gehad die pas dit jaar naar boven is gekomen. De dood van de baby bracht de zaak-Lucia in 2001 aan het rollen. Omdat het bewijs voor deze moord nauw samenhangt met het bewijs in de andere moordzaken, vindt Knigge dat ook al die andere zaken opnieuw moeten worden beoordeeld.

Behalve het hof in Den Haag sprak ook het hof in Amsterdam zich uit over de Haagse verpleegkundige. In Den Haag werd zij veroordeeld tot levenslang en tbs met dwangverpleging. Nadat de Hoge Raad had geoordeeld dat die strafcombinatie niet kon, boog het hof in Amsterdam zich over de zaak en kwam uit op een levenslange gevangenisstraf.

Lucia de B. kreeg deze straf opgelegd voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten die zij tijdens haar werk als verpleegkundige in Den Haag zou hebben omgebracht. Bij drie patiënten zou ze een poging tot moord hebben gedaan. De vermeende slachtoffers waren ernstig zieke kleine kinderen en bejaarden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.