Home

Achtergrond 329 x bekeken

Herefords wachten op vaccinatie

Veehouder Johan Jansen geeft zijn Herefords wat krachtvoer. Normaliter lopen de runderen buiten, ook ’s winters.

Nu echter staan ze even in de schuur. Dat is vanwege een blauwtongvaccinatie. In de stal is het gemakkelijker werken voor de veearts. Het kostte dan ook maar vijf minuten om alle acht dieren in te enten. Jansen heeft nog nooit blauwtong gehad onder zijn vee, maar hij houdt het liever ook zo. ”Ik hoor verhalen over dode kalveren en dergelijke. Dat voorkom ik liever,” zegt hij. Foto Ruben Meijerink

Actievoerders van Greenpeace hebben gisterochtend op een proefveld met transgene mais van Monsanto 40 kilo biologisch bloemenzaad gestrooid. Volgens de milieuorganisatie komt de mais daardoor slechter op. ”Zo proberen we verspreiding van gentechstuifmeel te voorkomen”, zegt een woordvoerder van Greenpeace. Het proefveld is ingezaaid met het maisras NK603 dat resistent is tegen glyfosaat, de werkzame stof in Roundup. ANP

Op het aardappelperceel van akkerbouwer Frans Gielen in Swifterbant draait de haspel op volle toeren. Het is de eerste keer dit seizoen dat Gielen de aardappelen beregent. ”De aardappelen zijn vrij laat gepoot. Nu begint de knolzetting. Dan is het belangrijk dat de aardappelen voldoende vocht hebben. Het heeft hier sinds het poten en frezen nauwelijks geregend. Toch staat het gewas er goed voor. Op het perceel staat 9 hectare tafelaardappelen. In 24 uur is het hele perceel beregend.” Foto AxiPress

Melkveehouder Jan Seinhorst uit het Gelderse Lintelo is bezig met het maaien van de tweede snede gras. ”Eigenlijk zijn we een week te laat, maar het kon niet anders door het natte weer.” Het gras is hierdoor volgens Seinhorst net iets te lang. Hij maait deze dagen zo’n 20 hectare grasland. Vandaag verwacht hij het gisteren gemaaide gras in te kuilen. Toevoegmiddelen gebruikt hij bij het inkuilen nooit. ”Het inkuilen gaat eigenlijk altijd goed.” Ook de eerste snede gras was bij de melkveehouder dit jaar van goede kwaliteit. Foto Theo Kock

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.