Home

Achtergrond

Helft afval in 2020 moet naar recycling

Nederland en andere EU-landen moeten in 2020 minstens de helft van het huishoudelijk afval recyclen.

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een compromis hierover met de gezamenlijke EU-landen.

Het streven betekent bijna een verdubbeling van de recycling in de EU. Nu recyclen Europeanen gemiddeld slechts 27 procent van het afval, zoals papier en glas of ijzer. Sommige EU-landen gooien zelfs 90 procent op de stortplaats.

Volgens het EU-besluit moet van bouwafval zelfs 70 procent worden hergebruikt. De doelen zijn bindende afspraken. ”Een grote stap vooruit. We gaan weg van de wegwerpmaatschappij”, reageerde Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA).

Ze meent dat Nederland nog fors moet investeren om het doel te halen. Volgens Corbey voldoet ons land alleen op onderdelen zoals verpakkingen aan de doelstellingen.

Op voorstel van Corbey bekijkt de Europese Commissie of fabrikanten meer artikelen moeten terugnemen na gebruik. Nu zijn dat vooral voor elektrische apparaten en batterijen. ”Maar waarom niet voor textiel? Kleren en beddengoed kunnen heel goed gerecycled worden”, vindt Corbey.

Milieuorganisatie Friends of the Earth Europe, waarbij Milieudefensie is aangesloten, is teleurgesteld. ”Dit zijn de eerste recycledoelen ooit van de Europese Unie. Maar de doelen zijn veel te laag voor de urgentie van de grondstof- en klimaatcrisis”, aldus Michael Warhurst. ”Te veel afval is uitgezonderd en de controle is lastig. Hopelijk verscherpt de EU de doelen in 2014.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.