Home

Achtergrond 159 x bekeken

Heffingsverordeningen mogen achteraf gerepareerd

De heffingsverordeningen van het Productschap Tuinbouw (PT) en van andere schappen mogen met terugwerkende kracht worden gerepareerd.

Dit heeft het college van College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitgesproken in een aantal rechtszaken die tegen het PT waren aangespannen.

Tegen reparatie achteraf werd beroep aangetekend door onder DRW advocaten in Leiden, dat optreedt namens een aantal grote bloemenhandelaren en door bureau Bakker Beraad, dat optreedt namens de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF).

De rechtsgeldigheid van een aantal heffingsverordeningen van het PT werd aangevochten, nadat een dergelijke verordening van een ander productschap ongeldig was verklaard door het CBb omdat niet alle drie verantwoordelijke ministers hun handtekening hadden gezet. Slechts één minister had getekend.

Via een wetswijziging is deze fout van de overheid met terugwerkende kracht gerepareerd. Het CBb heeft met de uitspraak van 4 juni de rechtsgeldigheid van de heffingsverordeningen bekrachtigd. In Nederland is tegen deze uitspraak van het CBb geen hoger beroep meer mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.