Home

Achtergrond 265 x bekeken

Gulle zoon veroorzaakt grote aanslag schenkingsrecht

In de meeste gevallen gaan schenkingen binnen familieverband van ouders naar kinderen. Het kan echter ook omgekeerd. In een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem (14-5-2008) was een schenking van een kind naar de ouders toe onderwerp van het geschil. Uit deze uitspraak blijkt maar weer eens dat goedbedoelde hulp van een kind naar de ouders toe fiscaal rampzalige gevolgen kan hebben. Deskundige begeleiding blijkt in dit soort gevallen noodzakelijk.

De aan het hof voorgelegde zaak ging over een zoon die zijn ouders te hulp was geschoten, omdat zij hun huis vanwege een aankomende onteigening moesten verlaten. Hij verstrekte hen in 1999 een levenslang gebruiksrecht op een dure woning van hemzelf (waarde circa €635.000) tegen een vriendenprijs van circa €270 per maand exclusief licht, gas en water. Verder gaf hij zijn ouders via een testament het vruchtgebruik van de woning, zodat zij ook na zijn overlijden in het huis konden blijven wonen.

De fiscale gevolgen van deze goede bedoelingen van de zoon waren desastreus. De ouders werden onthaald op een torenhoge aanslag schenkingsrecht. De inspecteur legde de ouders namelijk in 1999 een aanslag op naar een verkrijging met een waarde van circa €900.000. Deze aanslag werd later verminderd door de rechtbank in Arnhem tot een waarde van circa €550.000.

Voor het hof van Arnhem stelden de ouders dat de gebruiksovereenkomst strekte tot het voldoen aan de wettelijke onderhoudsverplichting van de zoon aan zijn ouders, dan wel moest worden gezien als het voldoen door de zoon aan een natuurlijke verbintenis jegens zijn ouders. Hiervoor zouden vrijstellingen in het schenkingsrecht gelden. Deze vlieger ging echter niet op. Zowel de rechtbank als het hof wees deze stellingen af. De ouders zouden bij de onteigeningsprocedure namelijk een meerwaarde op hun woning realiseren van €124.000. Verder waren de ouders financieel niet hulpbehoevend. Dat de financiële positie van de zoon veel beter was, deed daar niets aan af.

Het hof zag dan ook geen aanleiding om de goedkope huisvesting van de ouders te bestempelen als een dringende morele verplichting die aangemerkt kon worden als het voldoen aan een natuurlijke verbintenis. Vervolgens bevestigde het hof de uitspraak van de rechtbank.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘schenking’

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem, 15 mei 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.