Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

'Graanprognose EU te optimistisch'

De graanprognose van de Europese Commissie is te optimistisch.

Dat vindt voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren.

De Europese Commissie publiceerde eind vorige week een nieuwe oogstverwachting voor graan. De Commissie gaat uit van een totale oogst van 293,2 miljoen ton. Dat is 13,8 procent meer dan vorig jaar. Vooral de tarweoogst neemt fors toe in de EU.

De lidstaten Frankrijk, Italië en Duitsland vinden de prognose te optimistisch. In Frankrijk en Italië is veel regen gevallen in de graangebieden. Noord-Duitsland heeft last van droogte.

Broekema: "Ik neig er naar de opvatting van die lidstaten te volgen. Bovendien is het nog erg vroeg voor een oogstprognose. Er is weliswaar meer graan ingezaaid dan vorig jaar. En het groeiseizoen, zeker in Nederland is goed van start gegaan. Maar over de kwaliteit van het graan bij de oogst valt nu nog niks te zeggen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jan bakkers

    Hier is droogte schade. Opbrengsten lijken tegen te vallen. Ook in het buitenland is veel regen/droogte schade. Australie verdroogd weer. In Amerika is meer graan nodig voor bioenergie.....

  • no-profile-image

    gert

    de EU probeert met deze propaganda de graanprijs te drukken,dit soort propaganda hadden ze vroeger in Sovjet Unie ook. Er kunnen voor de oogst nog wel natuurrampen plaats hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.